Andrei Mardari / NewsMaker

Comunitatea LGBT din Moldova marchează Zilele Internaționale a Coming Out-ului: „Homofobia prosperă în tăcere”

Comunitatea LGBT din Republica Moldova marchează astăzi, 11 octombrie, Ziua Internațională a Coming Out-ului. Centrul de Informații GENDERDOC-M, organizație care promovează drepturile minorităților sexuale, invită societatea în perioada 13-16 octombrie la diferite activități de sporire a vizibilității lesbienelor, gay-lor, bisexualilor și persoanelor transgen din Moldova.

„Coming out-ul este cea mai importantă componentă a întregii activități a Centrului de Informații GENDERDOC-M. Din prima zi de la înregistrarea organizației, fiecare eveniment a devenit un coming out al unor persoane și al Centrului în sine. Azi coming out-ul rămâne parte din activitatea mai amplă a GENDERDOC-M de a se asigura că integrarea comunității în societate are loc cât mai rapid și cu cât mai puține probleme pentru fiecare persoană în parte și comunitatea, în ansamblu”, a declarat Alexei Marcicov, fondatorul Centrului de Informații GENDERDOC-M.

„Ziua Coming Out-ului e un motiv să simțim mândrie pentru această parte din noi care se ascunde în acronimul LGBTQIA+, mândrie și acceptare de sine în loc de rușinea impusă de societate. (…) Da, coming out-ul ne face mai vizibile/i și ne ajută să ruinăm percepțiile mucegăite despre persoanele LGBTQIA+, dar sunt multe alte căi pentru a schimba societatea. În activism este loc pentru fiecare și orice acțiune, și cuvânt rostit împotriva queerfobiei contează”, este de părere Paula Cerescu, coordonatoarea Programului Dezvoltarea Comunității LGBT+.

Zilele Coming Out-ului, ediția 2022, vor fi marcate în Moldova începând cu 13 octombrie. Astfel, pe 13 octombrie, cu începere de la ora 18:30, vor avea loc discuții deschise despre istoria și viitorul mișcării LGBT din Moldova. A doua zi, pe 14 octombrie, cu începere de la ora 16:10, participanții sunt invitați la  Festivalul de film LGBT. Între timp, pe 16 octombrie, între orele 11:00-14:30, este planificat workshop-ul cu tema: „Stereotipuri, prejudecăți și cum să le combateți folosind instrumente audiovizuale”.

Coming out-ul este procesul prin care trec persoanele LGBT+ pentru a-și accepta orientarea sexuală sau identitatea de gen și actul de a vorbi despre această identitate în mod deschis altor persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: