Conaționalii noștri continuă să revină activ în Orhei datorită unei inițiative a Partidului «ȘOR»
Full Article 3 minutes read

Conaționalii noștri continuă să revină activ în Orhei datorită unei inițiative a Partidului «ȘOR»

Moldovenii din Orhei, care muncesc peste hotare, continuă să revină acasă datorită programului „Moldova e casa mea”, inițiat și lansat în 2017 de Partidul «ȘOR». Miercuri, 15 ianuarie, autoritățile locale au adus bucurie în casele a cel puțin 33 de familii, membrii cărora au primit statutul de repatriat și, odată cu acesta, toate facilitățile incluse în program.

Repatriații din cadrul programului „Moldova e casa mea” beneficiază de un ajutor financiar unic în mărime de 10 mii lei (500 euro), care se achită la cerere, în două rate. De asemenea, fiecărui beneficiar al programului i se achită lunar, timp de un an de la data înregistrării repatriatului în Registru, câte o sută de lei compensație pentru cheltuielile în transportul urban în raza municipiului Orhei. De asemenea, ei beneficiază și de alte facilități fiscale, inclusiv compensații la achitarea serviciilor comunale în perioada rece a anului, în mărime de 300 de lei, lunar, pentru o familie.

Partidul «ȘOR» consideră că sarcina prioritară, în prezent, este crearea condițiilor optime, pentru ca oamenii să poată și să vrea să revină acasă.

Conaționalii noștri continuă să revină activ în Orhei datorită unei inițiative a Partidului «ȘOR»

Nu în ultimul rând, Primăria Orhei se angajează să le ofere repatriaților, la revenirea în țară,  locuri de muncă garantate și bine plătite, ei având posibilitatea să beneficieze și de alte programe sociale implementate în Orhei.

De asemenea, celor care au decis să se întoarcă acasă, precum și membrilor familiilor acestora, în cadrul acestui program, li se va acorda dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele și taxele locale pentru perioada anterioară, precum și pentru prestațiile fiscale pentru o anumită perioadă de la data returnării. În special, în decurs de trei ani, întreprinderile individuale înființate de persoanele care au revenit sau întreprinderile comerciale în care aceștia dețin cel puțin 75% din capital, vor fi complet scutite de taxele și impozitele locale.

Conaționalii noștri continuă să revină activ în Orhei datorită unei inițiative a Partidului «ȘOR»

Reamintim că ideea lansării unui program cu măsuri de stimulare a întoarcerii locuitorilor din Orhei care au fost nevoiți să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă îi aparține Partidului «ȘOR». Persoanele care vor să beneficieze de program trebuie să întrunească câteva condiții, inclusiv să dețină cetățenia Republicii Moldova și să fie rezidente ale municipiului Orhei cu înregistrare la domiciliu pe parcursul ultimilor 3 ani înainte de data depunerii cererii la primărie, pentru recunoașterea statutului unei persoane care s-a întors în oraș. Datorită programului „Moldova e casa mea”, până acum, au revenit la Orhei 240 de familii care munceau în străinătate, departe de copii și rude. Majoritatea celor care au revenit în Orhei sunt din Federația Rusă, Italia, Israel.

Publicitate politică. Responsabilitatea pentru veridicitatea informației prezentate în text o poartă agentul de publicitate. Articolul este comercial și nu reflectă poziția redacției NewsMaker.md.