Conceptul de dezvoltare a sistemului de monitorizare a traficului rutier, examinat de premierul Ion Chicu

Conceptul de dezvoltare a sistemului de monitorizare a traficului rutier a fost examinat în cadrul unei ședințe conduse de premierul Ion Chicu, se anunță pe site-ul guvernului, astăzi, 7 februarie. Acesta presupune modernizarea infrastructurii existente și extinderea la nivel național în patru etape. În prognoză optimistă, aceasta ar dura 3 ani și ar implica investiții de circa 237 milioane lei. 

Prim-ministrul a solicitat ca planul de acțiuni de construcție a sistemului la nivel național să fie sincronizat cu programul de reabilitare a infrastructurii rutiere lansat de guvern. „Nu ne putem permite luxul să amânăm investiția în dezvoltarea sistemului. Vom prevedea resurse pentru dezvoltarea acestuia în procesul de modificare a bugetului în vara 2020. Pregătiți planul de acțiuni detaliat”, a declarat Ion Chicu.

De asemenea, premierul a spus că și-ar dori ca după implementarea proiectului, suma amenzilor achitate și numărul încălcărilor înregistrate să fie zero. Statistica prezentată arată că și din punct de vedere financiar sistemul va fi sustenabil.

Sistemul de monitorizare în perspectiva apropiată va fi integrat în sistemul mai larg „Oraș Sigur” (Safe City). Experiența construcției sistemelor „Safe City” în orașele mari a generat efecte importante asupra îmbunătățirii ordinii publice și disciplinei în trafic.

Andrian Șova, directorul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, a informat despre o investiție realizată în 2018, care a presupus constituirea a 6 puncte de monitorizare în municipiul Chișinău cu 15 camere de supraveghere cu capacități funcționale extinse. În rezultatul punerii în aplicare a acestor puncte de monitorizare au fost încasate amenzi în sumă de 15 milioane de lei în doar 6 luni. În 2019, au fost întocmite circa 163 mii procese verbale. Suma amenzilor achitate este de aproape 56 milioane de lei.

Menționăm că misiunea sistemului este de a reducere numărul de încălcări a reglementărilor naționale, de a elimina corupția în procesul de aplicare a sancțiunilor, dar și de a oferi alte mecanisme necesare organelor responsabile de asigurare a ordinii publice.

 

 

 

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: