Concluzii după Summitul Parteneriatului Estic. Ce a obținut Moldova?
Full Article 3 minutes read

Concluzii după Summitul Parteneriatului Estic. Ce a obținut Moldova?

Pentru a putea fi alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova are nevoie în principal de trei lucruri: să demonstreze că poate fi de încredere, să genereze proiecte și să le implementeze cu succes. Sunt concluziile vicepremierului Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe, care a participat împreună cu președinta țării Maia Sandu la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic.

Liderii Parteneriatului Estic au subliniat hotărârea comună de a susține valorile fundamentale:

– consolidarea democrației și a statului de drept

protejarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale

promovarea egalității de gen

promovarea societăților incluzive asigurând respectarea deplină a principiilor și normelor dreptului internațional

sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială în cadrul granițelor recunoscute internațional a tuturor partenerilor estici.

„Vom depune eforturi pentru fortificarea dialogului în domeniul securității și a rezilienței. Inițiativa orientată spre cetățean care vizează reducerea tarifelor de roaming între UE și statele partenere, inclusiv Republica Moldova, la fel s-a regăsit în textul declarației. Totodată, acordul regional între 6 state partenere – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina a fost negociat. Acum se desfășoară procedurile interne pentru semnarea acestuia. Țara noastră deja și-a îndeplinit procedurile interne respective”, a menționat Nicu Popescu.

Vicepremierul a salutat și disponibilitatea UE de a sprijini eforturile depuse de țările partenere interesate, inclusiv Republica Moldova, în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare la Zona unică de plăți în euro (SEPA). Declarația integrală a liderilor poate fi accesată AICI.

„Am subliniat din nou faptul că statele din Trio Asociat, Moldova, Georgia și Ucraina, promovează ireversibilitatea parcursului european ancorate în aspirațiile și identitatea europeană a popoarelor noastre, menite să consolideze cooperarea în vederea integrării europene. Rămânem angajați în continuarea dezvoltării strategice a Parteneriatului Estic în conformitate cu principiile diferențierii și a incluziunii. Ne-am reafirmat în cadrul Summit-ului angajamentul ferm de a consolida în continuare asocierea politică și integrarea economică a țărilor din Trio Asociat cu Uniunea Europeană, inclusiv prin continuarea cooperării strânse pentru a consolida statul de drept și a avansa reformele pentru a îndeplini criteriile de la Copenhaga”, a menționat ministrul de Externe.

Declarația comună a statelor Trio Asociat poate fi accesată AICI.

Ministrul de Externe a mai menționat că, la capitolul implementării proiectelor, se va munci pentru realizarea următoarelor inițiative:

– Eficiența energetică a Republicii Moldova:

– Reabilitarea energetică a clădirilor cu destinație socială – spitale republicane și regionale, școli, grădinițe și alte instituții publice:

30 milioane € – împrumut BEI;

30 milioane € – împrumut BERD;

2,8 milioane € – grant de la Platforma de investiții pentru vecinătate a Comisiei Europene și Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic.

– Moldova Drumuri IV

150 milioane € – împrumut de la Banca Europeană pentru Investiții pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea a peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara.

Acordul de finanțare „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”

60 milioane € – program de suport bugetar ce completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Moldova în valoare de până la 600 de milioane € care urmează a fi implementat în următorii trei ani.

Discursul președintei țării Maia Sandu îl puteți vedea  AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: