Concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat. Decizia CSP
Full Article 3 minutes read

Concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat. Decizia CSP

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată de membrii CSP pe 28 februarie, după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. În continuare, autoritatea urmează să lanseze un nou concurs.  

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a spus că la etapa interviului, care a avut loc pe 22 februarie, membrii Consiliului au calculat doar media punctajului pentru fiecare candidat, dar nu au analizat notele pe care membrii comisiei de evaluare le-au acordat pe fiecare criteriu în parte. La fel, potrivit lui Obadă, nu au fost analizate motivele pentru care a fost pusă, concret, fiecare notă. „Am identificat o abatere serioasă între estimări, care nu este motivată în niciun fel. Nu se știe de ce un candidat a primit un punctaj mai mic”, a spus Dumitru Obadă.

Potrivit lui, toți membrii CSP au decis în unanimitate anularea concursului, precum și revizuirea mecanismelor de selectare a procurorului general, pentru ca acesta să fie mai previzibil și bazat pe principiile meritocrației.

La începutul ședinței, candidații Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi au cerut ca CSP să publice punctajele acordate de membrii comisiei de evaluare în baza rezultatelor interviului din 22 februarie. Ei au motivat acest lucru prin necesitatea asigurării unei transparențe maxime a concurenței și pentru a exclude orice suspiciuni și speculații.

Demciucin, care a ocupat locul doi, a cerut nu doar publicarea fișelor de evaluare, ci și excluderea punctajelor oferite de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, precum și de președintele CSP, Dumitru Obadă. Ca și la etapa „interviu”, el a insistat că Iachimovschi și Obadă au o relație strânsă, au studiat și au lucrat împreună și sunt, de asemenea, fondatorii unei organizații juridice. În acest sens, președintele CSP a confirmat, încă o dată, că Autoritatea Națională de Integritate, la solicitarea sa, a verificat existența unui conflict de interese, dar nu l-a identificat. În rezultat, membrii Consiliului au respins cererea.

Cu toate acestea, CSP a decis să satisfacă parțial solicitarea candidaților și să publice pe site evaluările acordate de fiecare membru al comisiei de evaluare în mod individual. Ei au respins cererea de a elibera copiile actelor în care sunt indicate punctajele acordate pe anumite criterii.

Concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat. Decizia CSP

Amintim că CSP l-a desemnat pe adjunctul procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, candidat la funcția de procuror general. Decizia a fost luată pe 22 februarie, după ce Iachimovschi a trecut concursul, acumulând cel mai mare punctaj – 8,53 puncte. Igor Demciucin a acumulat 8,19 puncte; Ion Munteanu – 8,16, iar Andrei Coca – 4,72.

***

Amintim că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: