Octavian Iachimovschi – propus la funcția de procuror general. Cine este candidatul selectat de CSP
Full Article 3 minutes read

Octavian Iachimovschi – propus la funcția de procuror general. Cine este candidatul selectat de CSP

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe adjunctul procurorului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi, candidat la funcția de procuror general. Decizia a fost luată în seara zilei de 22 februarie, după ce Iachimovschi a trecut concursul, acumulând cel mai mare punctaj – 8,53 puncte. Acesta urmează să treacă, în continuare, evaluarea externă a integrității etice și financiare.

La proba de interviu a pretendenților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general au fost admiși 4 candidați. După peste 10 ore de audieri, aceștia au fost punctați de CSP în felul următor:

  • Octavian Iachimovschi – 8,53;
  • Igor Demciucin – 8,19;
  • Ion Munteanu – 8,16;
  • Andrei Coca – 4,72.

CSP anunță că urmează să remită, în cele ce urmează, Comisiei de evaluare a procurorilor, informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia.

Cine este Octavian Iachimovschi

Octavian Iachimovschi este magistru în drept şi până a ajunge în procuratură a fost lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova (2009 – 2011). Cariera de procuror a început-o în iunie 2011, în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), scrie mold-street.

El a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA în august-decembrie 2019, însă în decembrie 2019 procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”.

În septembrie 2022, acesta i-a expediat un demers procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „Frauda bancară”.

În cadrul investigării fraudei bancare s-a făcut remarcat cu acuzații dure la adresa Băncii Naționale, acuzând conducerea BNM de faptul că care ar fi tăinuit  o parte din serverele celor trei bănci fraudate şi astfel tergiversând desfășurarea anchetei. La fel a fost cel care a depus demersul în instanță în urma căruia în vara 2020, au fost puse sub sechestru bunuri de peste 2 miliarde lei ale Victoriabank, „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și asigurării acțiunii civile”, în dosarul frauda bancară.

Din martie 2023, Iachimovschi revine în funcția de șef adjunct interimar al PA, la propunerea procurorului general interimar Ion Munteanu. În anul 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al PA, clasându-se pe locul doi cu 53,01 puncte, în timp ce Veronica Dragalin a obținut un scor de 72,15 puncte, fiind aleasă șefă a instituției.

***

Amintim că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: