zdg.md

Octavian Iachimovschi – propus la funcția de procuror general. Cine este candidatul selectat de CSP

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe adjunctul procurorului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi, candidat la funcția de procuror general. Decizia a fost luată în seara zilei de 22 februarie, după ce Iachimovschi a trecut concursul, acumulând cel mai mare punctaj – 8,53 puncte. Acesta urmează să treacă, în continuare, evaluarea externă a integrității etice și financiare.

La proba de interviu a pretendenților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general au fost admiși 4 candidați. După peste 10 ore de audieri, aceștia au fost punctați de CSP în felul următor:

  • Octavian Iachimovschi – 8,53;
  • Igor Demciucin – 8,19;
  • Ion Munteanu – 8,16;
  • Andrei Coca – 4,72.

CSP anunță că urmează să remită, în cele ce urmează, Comisiei de evaluare a procurorilor, informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia.

Cine este Octavian Iachimovschi

Octavian Iachimovschi este magistru în drept şi până a ajunge în procuratură a fost lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova (2009 – 2011). Cariera de procuror a început-o în iunie 2011, în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), scrie mold-street.

El a deținut funcția de adjunct interimar al șefului PA în august-decembrie 2019, însă în decembrie 2019 procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, i-a sistat ordinul de numire pe motiv că trebuie să se concentreze pe dosarul „Frauda bancară”.

În septembrie 2022, acesta i-a expediat un demers procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, prin care a solicitat retragerea sa și numirea unui alt conducător al grupului de urmărire penală în dosarul „Frauda bancară”.

În cadrul investigării fraudei bancare s-a făcut remarcat cu acuzații dure la adresa Băncii Naționale, acuzând conducerea BNM de faptul că care ar fi tăinuit  o parte din serverele celor trei bănci fraudate şi astfel tergiversând desfășurarea anchetei. La fel a fost cel care a depus demersul în instanță în urma căruia în vara 2020, au fost puse sub sechestru bunuri de peste 2 miliarde lei ale Victoriabank, „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și asigurării acțiunii civile”, în dosarul frauda bancară.

Din martie 2023, Iachimovschi revine în funcția de șef adjunct interimar al PA, la propunerea procurorului general interimar Ion Munteanu. În anul 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al PA, clasându-se pe locul doi cu 53,01 puncte, în timp ce Veronica Dragalin a obținut un scor de 72,15 puncte, fiind aleasă șefă a instituției.

***

Amintim că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

colaj NM

Cererea de chemare în judecată depusă de Ceban împotriva lui Istratii – respinsă. Reacția deputatului PAS

Judecătoria Chișinău, sediul Centru a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de primarul Chișinăului, Ion Ceban, împotriva deputatului PAS Dorian Istratii, pentru o postare în care a menționat viziunile politice contradictorii ale edilului. Anunțul a fost făcut de parlamentar pe 16 iulie, pe Facebook.

Ivan Ceban a pierdut astăzi procesul de judecată inițiat împotriva mea pentru postarea de mai jos făcută în 2023. El este alternativa foștilor, alternativa Kremlinului, confirmat recent prin interdicția în spațiul Schengen din cauza riscurilor de securitate pentru Uniunea Europeană”, a transmis Dorian Istratii.

Deputatul PAS a publicat și decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care a examinat cauza. Potrivit documentului, cererea de chemare în judecată depusă de Ceban împotriva lui Istratii a fost respinsă ca neîntemeiată. Hotărârea primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel Centru în termen de 30 de zile.

Edilul l-a acționat în judecată pe deputat pentru o postare pe Facebook din 2023, în care a fost vizat. Textul publicației menționat: „Nesterovschi, Lozovan, Ivan Ceban sunt dintr-un aluat care l-a plămădit Voronin, l-a preluat Plahotniuc și l-a plămădit mai departe cu mâna lui Dodon și, mai nou, fugarul Șor i-a cumpărat cu tot cu papuci. Atenție la oameni falși, atenție la cei care sunt gata să-și vândă țara pentru doi arginți. Exemplul primarului Ivan Ceban care ieri era împotriva Uniunii Europene și vorbea limba moldovenească, iar astăzi încearcă să mintă cetățenii că e pro-european și vorbește româna”. Ceban solicitase revocarea postării și obligarea lui Istratii să publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: