Din cauza pandemiei de coronavirus, moldovenii din diaspora ar putea fi nevoiți să voteze în condiții diferite față de scrutinele anterioare, însă toate cele 139 de secții de votare din afara țării vor fi deschise. În cadrul unei conferințe de presă din 30 octombrie, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și mai mulți ambasadori au relatat cele mai noi informații privind procesul de votare din afara Republicii Moldova.
Președintele CEC a anunțat că, la Baku, din cauza declararii de către autoritățile din Azerbaidjan a legii marțiale în legătură cu conflictul armat azero-armean, secția de votare pentru cetățenii Republicii Moldova va funcționa doar între orele 7:00 și 18:00.
Ambasadorul Republicii Moldova în Italia Anatol Urecheanu a declarat că în această țară vor fi deschise 30 de secții de votare.
Ambasadoarea Republicii Moldova în Spania Violeta Agrici a amintit că guvernul de la Madrid a declarat stare de alarmă până pe 9 noiembrie, iar ulterior regimul a fost prelungit până în mai 2021. Acesta presupune atâta starea de asediu, care limitează circulația persoanelor pe străzi, cât și izolarea perimetrală a regiunilor, provinciilor sau a anumitor localități, care restricționează ieșirea și intrarea persoanelor. Ambasadoarea țării noastre la Madrid a dat asigurări că moldovenii vor putea vota la cea mai aproapită secție de votare. Diplomatul a recomandat alegătorilor din Spania să printeze scrisoarea publicată de misiunea diplomatică, care ar confirma scopul deplasării.
Ambasadoarea Republicii Moldova în Irlanda Larisa Miculeț a declarat că misiunea diplomatică a fost obligată să notifice fiecare alegător despre ora la care se poate prezenta la secția de votare.
„Cetățenii Republicii Moldova vor fi invitați la secțiile de votare conform ordinii alfabetice. În noua locație care ni s-a acordat vor fi toate cele trei secții de votare. Este o locație de genul celei de la Moldexpo, un centru expozițional. Vom putea organiza, de exemplu, literele A-C într-o secție de votare, și așa mai departe, pentru fluidizarea și evitarea aglomerației”, a explicat diplomatul și a precizat că adresa secțiilor de votare urmează să fie anunțată pe pagina sa de Facebook a ambasadei.
Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia Andrei Neguța a amintit că în Fed. Rusă vor fi deschise 17 secții de votare în 10 localități. Acesta a menționat că secțiile de votare din Moscova sunt amplasate în preajma stațiilor de metrou, iar transportul public și cel privat nu este restricționat în niciun fel.
Reprezentantul Ambasadei Republicii Moldova în Franța Eugen Vizir a amintit că în această țară situația este complicată și că a fost reintrodus regimul de carantină. Chiar dacă există restricţii de deplasare, Ambasada a reuşit să obţină reconfirmarea permisiunii de a organiza alegerile, pentru deplasarea la secţiile de vot a fost publicată pe pagina oficială o atestare, un act justificativ pentru deplasare, dar şi atestarea propusă de ministerul de externe al Franţei, pe care cetăţenii trebuie să le aibă atunci când se deplasează spre secţiile de votare. De asemenea, cetăţenii sunt îndemnaţi să dea dovadă de disciplină, luând în consideraţie rigorile sanitare care sunt impuse.
Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova în Germania a declarat că pe teritoriul Germaniei și al regatului Danemarcii sunt deschise 7 secții de votare. Din cauza pandemiei de coronavirus au fost schimbate adresele a două secții de votare: cea de la Copenhaga și cea de la Munchen. Cei care se vor deplasa la secțiile vechi de votare vor fi redirecționați către noile adrese.
„Avem unele temeri legate de turul doi al scrutinului, ținând cont de înăsprirea continuă a rigorilor privind răspândirea COVID. Și în Germania și în Danemarca ar putea interveni schimbări”, a precizat diplomatul.
Angela Panamariov, ambasadoarea Republicii Moldova în Marea Britanie și în Irlanda de Nord a menționat că au fost deschise 7 secții de votare, dintre care 3 la Londra.
CEC a acreditat 278 de observatori care în ziua alegerilor vor fi în secțiile de votare din afara țării. Peste 180 sunt din partea a 6 concurenți electorali și alți 97 din partea misiunilor de observare a alegerilor.
Dorin Cimil a atras atenția că interdicția CEC privind deplasarea organizată a alegătorilor în data de 1 noiembrie se referă și la secțiile de votare din afara țării. Totodată, șeful CEC menționat că, din cauza evoluției neprevăzute a situației privind COVID-19 și a deciziilor de ultimă oră luate de autoritățile anumitor țări, este important ca alegătorii moldoveni să fie ținuți la curent cu privire la modul cum își vor putea exercita dreptul la vot.
Mai multe detalii despre activitatea secțiilor de votare din străinătate puteți găsi AICI.