Conducerea BNM, „profund îngrijorată” de perchezițiile inițiate de CNA. Acuză o ingerință în supravegherea acționariatului bancar
Full Article 3 minutes read

Conducerea BNM, „profund îngrijorată” de perchezițiile inițiate de CNA. Acuză o ingerință în supravegherea acționariatului bancar

Banca Națională a Moldovei (BNM) își exprimă „profunda îngrijorare” față de perchezițiile la domiciliilor mai multor angajați ai instituției. Într-un comunicat publicat pe 16 iulie, reprezentanții instituției menționează că acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar.

Reprezentanții instituției susțin că dosarul în cadrul căruia au loc perchezițiile vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar. Potrivit acestora, procesul respectiv se desfășoară în ultimii aproape patru ani de Banca Națională, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

BNM mai spune că măsurile de supraveghere sunt fundamentate pe evaluări calitative și judecată profesională de o complexitate deosebită ale angajaților BNM, susceptibile de interpretări divergente de către persoanele vizate de actul de supraveghere, precum și de terțe persoane și autorități.

„Interesele financiare deosebit de mari, afectate de măsurile adoptate de BNM, pe de o parte, precum și complexitatea raționamentelor profesionale aplicate de personalul BNM, pe de altă parte, sporesc exponențial riscurile litigioase la care este expusă BNM și angajații acesteia”, se arată în comunicat.

De asemenea, instituția notează că, potrivit legii, BNM este singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor și analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale privind aplicarea sancțiunilor, măsurilor sancționatoare și a altor măsuri.

„Procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM și/sau a angajaților acesteia au un puternic efect descurajator asupra BNM și intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale de evaluare a riscurilor, compromițând capacitatea exercitării obiective și independente a atribuțiilor acesteia în scopul atingerii obiectivelor de interes public”, se mai spune în comunicat.

Reacția vine după ce CNA a inițiat percheziții în locuințelor mai multor persoane cu răspundere din cadrul BNM, într-un dosar privin abuz în serviciu.  Aceștia sunt bănuiți ca, acționând concertat, ar fi incercat să favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzându-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: