Administraţia Centrului Comercial UNIC intenționează să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Într-un comunicat de presă publicat pe 23 februarie, reprezentanții magazinului îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia creată ca urmare a executării de către Consiliul Municipal Chişinău a deciziei definitive a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), privind vânzarea terenului aferent Centrului Comercial.
Reprezentanții centrului comercial susțin că sunt îngrijorați de faptul că ar putea deveni „victime ale unui război dus de diverse tabere politice, dar şi victime ale unei ample campanii de manipulare a opiniei publice”. Aceștia susțin că, în ultimele zile, prin declaraţiile făcute, diverşi politicieni, cu sau fără bună ştiinţă, au denaturat esenţa problemei, inducând în eroare cetăţenii.
Aceștia subliniază că informația, precum că UNIC SA a intrat în posesia în teren de 1,3 ha, amplasat în faţa centrului comercial, nu corespunde realităţii.
„Circa 1 ha din terenul tranzacţionat e sub clădire, iar terenul din faţa Centrului este de doar 0,28 ari. Mai mult ca atât, chiar şi pe acest teren nu avem nici o intenţie de a construi ceva, ci doar de a moderniza şi înfrumuseţa zona. Referitor la preţul la care s-a vândut terenul, menţionăm că acesta s-a calculat după un anumit coeficient, reieşind din decizia instanţei de judecată. Ulterior deciziei instanţei de judecată, prin Legea privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, s-a stabilit că terenurile aferente trebuie privatizate la preț de piață, care se stabileşte de un evaluator independent”, se arată în declarație.
Administrația centrului comercial a explicat că, în cazul respectiv, nu pot fi aplicate aceste modificări la lege, deoarece ea nu poate fi retroactivă. Prin urmare, a fost aplicată legea care era în vigoare la momentul apariției situației juridice din 2016 și mai mult ca atât la emiterea hotărârii legea nu s-a schimbat.
„Constatăm că consilierii municipali au acționat în conformitate cu legea, așa cum în acest sens există și o hotărâre judecătorească. De aceea, în cazul în care, urmare a manipulărilor masive ale opiniei publice ce au loc, nu va intra în vigoare şi nu va fi implementată decizia CMC, ne vom adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Suntem siguri că vom obţine câştig de cauză, iar pentru ca să nu aibă de suferit cetăţenii Republicii Moldova, contribuabili la bugetul de stat, vom cere ca toate compensaţiile să fie achitate de persoanele ce se vor face vinovate de această inevitabilă nouă condamnare a Republicii Moldova”, au conchis reprezentanții „UNIC”.
Săptămâna trecută, consilierii municipali au aprobat privatizarea unui teren din fața centrului comercial „UNIC” în schimbul sumei de 2,6 mln de lei, provocând critici din partea altor politicieni, dar și activiști civici, care au calificat prețul drept mult sub piață. Procuratura a anunțat că va investiga vânzarea terenului.
La rândul său, primarul capitalei Ion Ceban a declarat Primăria va contesta în instanța de judecată decizia CMC cu privire la privatizarea terenului de lângă „UNIC”.