Андрей Рудаков / Bloomberg

Confirmat: În februarie, în Moldova începe vaccinarea anti-Covid. Cine vor fi primii beneficiari?

Primele doze de vaccin împotriva coronavirusului ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul lunii curente. Informația a fost prezentată de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) Tatiana Zatîc, pe 11 ianuarie. Imunizarea ar putea începe în februarie. Aceasta va fi voluntară și gratuită.

„Ministerul a primit confirmare că țara ar putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti Covid-19 până la finele lunii ianuarie curent, cu posibilitatea de administrare a vaccinului cu începutul lunii februarie 2021”, a declarat Tatiana Zatînc în cadrul unei conferințe de presă.

Vor fi 3 etape de vaccinare, în funcție de disponibilitate vaccinului în Republica Moldova.

La prima etapă vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, personalul din cadrul secțiilor de reanimare și terapie intensivă, personalul din cadrul secțiilor spitalicești cu specific de Covid-19.

Ulterior, procesul de vaccinare va include:
c. Personalul din asistența medicală primară.
d. Personalul din asistența medicală urgentă prespitalicească.
e. Personalul medical din cadrul asistenței medicale spitalicești.
f. Personalul din serviciile de diagnostic și laborator.
g. Personalul din serviciile stomatologice.
h. Personalul din farmacii.
i. Personalul din serviciile de dializă, transfuzii și transplant.
j. Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical.
k. Personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

2) Personalul/beneficiarii din cadrul Azilurilor și Centrelor de plasament temporar
sau de lungă durată.
a) Personalul din cadrul centrelor de plasament cu profil medico-social/social.
b) Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu.
c) Asistenții sociali comunitari.
d) Personalul din cadrul instituțiilor balneo-sanatoriale/reabilitare/recuperare.

Etapa II:
3) Adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și comorbidități (grup cu risc sporit).
4) Persoanele cu comorbidități.
5) Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.
6) Lucrătorii din domeniul de educație.
7) Personalul din cadrul serviciilor sociale.

Etapa III:
Populația generală, indiferent de vârstă care nu au fost incluse în primele etape.

Persoanele care au suferit deja de Covid-19 vor fi vaccinate după ce se vor însănătoși.

Moldova va primi prin platforma COVAX 20% din necesități cu titlu gratuit, alte 30% a fost solicitat la un preț preferențial. În total, ministerul își propune să asigure minim 70% din necesarul din doze pentru ambele maluri ale Nistrului. Restul va fi achiziționat din banii bugetului de stat, dar și a fondului de rezervă a guvernului, a fondului de asigurări medicale sau donații din partea donatorilor internaționali.

Planul național de imunizare anti-COVID-19 poate fi consultat AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: