„Conflictul” dintre CNA și PA, creat fictiv pentru a-l demasca pe Șor? Spătaru: A fost nevoie de scandal
Full Article 3 minutes read

„Conflictul” dintre CNA și PA, creat fictiv pentru a-l demasca pe Șor? Spătaru: A fost nevoie de scandal

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, care a participat, „sub acoperire”, alături de organele de drept, în investigațiile privind finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova de către Ilan Șor, susține că pentru a-l demasca pe politicianul fugar a fost nevoie, inclusiv, de un scandal între Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA). În caz contrar, susține Spătaru, exista riscul ca anumite informații din investigație să fie scurse.

„Noi am avut un angajament cu colegii mei. În echipa noastră au lucrat ofițerul SIS, ofițerul CNA și Procuratura Anticorupție. Noi am lucrat în patru. Riscul cel mai mare era ca să nu fie scurgere de informație și noi am avut experiență ca să apară niște încercări de scurgere. Din păcate, a fost nevoie de scandal între procuratură și CNA ca să se pună niște obloane la tot ce se petrecea, pentru că noi …”, a declarat Arina Spătaru în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Lidera ALDE a refuzat să ofere mai multe informații, după ce a fost întreruptă de prezentatorul emisiunii, care a vrut să știe dacă tensiunile din această primăvară dintre CNA și PA au fost create fictiv, în contextul investigației.

„Eu nu mai spun absolut nimic. (…) Nu neapărat, dar am văzut oameni din sistem care încercau în fel și chip să afle mai multă informație. Am avut o istorie tristă pentru că cumva această informație a afectat și relația mea cu foști colegi, care nici acum, neînțelegând cât de importantă este această investigație pentru statul Republica Moldova, încearcă să împroaște cu zoaie ca și Șor. Dar asta e despre altceva”, a punctat Spătaru.

Amintim că tensiunile dintre CNA și PA au ieșit la iveală după ce, în timpul audierilor această primăvară din Parlament, șeful CNA, Iulian Rusu, s-a arătat nedumerit de relațiile „neclare” dintre instituția pe care o conduce și Procuratura Anticorupție (PA) și cea Generală (PG). Oficialul susținea atunci că buna colaborare dintre cele trei instituții ale statului s-ar fi deteriorată, după ce colegii săi de la procuratură ar fi dat prioritate cazurilor de corupție mică, în defavoarea celor de rezonanță. Declarațiile lui Rusu au fost respinse și criticate de PG și PA

Tensiunile dintre cele două instituții au fost comentate la acea vreme de reprezentanți ai guvernării, opoziție și reprezentanți ai sistemului. Președinta Maia Sandu s-a arătat public indignată de schimbul de replici dintre CNA și PA din ultima vreme. La începutul lunii iunie, președinta a declarat că „ultimul lucru pe care dorește să-l vadă sunt tensiunile dintre cele două instituții reflectate în raportul Comisiei Europene”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: