Facebook/Centrul Naţional Anticorupţie

„Conflictul” dintre CNA și PA, creat fictiv pentru a-l demasca pe Șor? Spătaru: A fost nevoie de scandal

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, care a participat, „sub acoperire”, alături de organele de drept, în investigațiile privind finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova de către Ilan Șor, susține că pentru a-l demasca pe politicianul fugar a fost nevoie, inclusiv, de un scandal între Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA). În caz contrar, susține Spătaru, exista riscul ca anumite informații din investigație să fie scurse.

„Noi am avut un angajament cu colegii mei. În echipa noastră au lucrat ofițerul SIS, ofițerul CNA și Procuratura Anticorupție. Noi am lucrat în patru. Riscul cel mai mare era ca să nu fie scurgere de informație și noi am avut experiență ca să apară niște încercări de scurgere. Din păcate, a fost nevoie de scandal între procuratură și CNA ca să se pună niște obloane la tot ce se petrecea, pentru că noi …”, a declarat Arina Spătaru în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Lidera ALDE a refuzat să ofere mai multe informații, după ce a fost întreruptă de prezentatorul emisiunii, care a vrut să știe dacă tensiunile din această primăvară dintre CNA și PA au fost create fictiv, în contextul investigației.

„Eu nu mai spun absolut nimic. (…) Nu neapărat, dar am văzut oameni din sistem care încercau în fel și chip să afle mai multă informație. Am avut o istorie tristă pentru că cumva această informație a afectat și relația mea cu foști colegi, care nici acum, neînțelegând cât de importantă este această investigație pentru statul Republica Moldova, încearcă să împroaște cu zoaie ca și Șor. Dar asta e despre altceva”, a punctat Spătaru.

Amintim că tensiunile dintre CNA și PA au ieșit la iveală după ce, în timpul audierilor această primăvară din Parlament, șeful CNA, Iulian Rusu, s-a arătat nedumerit de relațiile „neclare” dintre instituția pe care o conduce și Procuratura Anticorupție (PA) și cea Generală (PG). Oficialul susținea atunci că buna colaborare dintre cele trei instituții ale statului s-ar fi deteriorată, după ce colegii săi de la procuratură ar fi dat prioritate cazurilor de corupție mică, în defavoarea celor de rezonanță. Declarațiile lui Rusu au fost respinse și criticate de PG și PA

Tensiunile dintre cele două instituții au fost comentate la acea vreme de reprezentanți ai guvernării, opoziție și reprezentanți ai sistemului. Președinta Maia Sandu s-a arătat public indignată de schimbul de replici dintre CNA și PA din ultima vreme. La începutul lunii iunie, președinta a declarat că „ultimul lucru pe care dorește să-l vadă sunt tensiunile dintre cele două instituții reflectate în raportul Comisiei Europene”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: