„Considerăm asemenea declarații extrem de periculoase” Judecătorii, îngrijorați de propunerea lui Dodon?
Full Article 2 minutes read

„Considerăm asemenea declarații extrem de periculoase” Judecătorii, îngrijorați de propunerea lui Dodon?

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova se declară îngrijorată de atacurile dure în adresa justiției din partea mai multor politicieni. Într-un comunicat publicat pe 13 iunie pe pagina de Facebook a asociației, magistrații califică declarațiile drept „extrem de periculoase”  și amintesc de separația și colaborarea puterilor.

„Asociația Judecătorilor din Republica Moldova se declară îngrijorată de atacurile dure în adresa justiției din ultima perioadă, prin care magistrații sunt caracterizați prin afirmaţii generalizatoare ca fiind influențabili, motiv pentru care considerăm asemenea declarații extrem de periculoase, capabile să contureze imaginea unei ameninţări inadmisibile la independenţa justiţiei și o imixtiune în procesul de înfăptuire a acesteia”, au notat magistrații.

Aceștia au mai amintit că judecătorii iau decizii în mod independent şi imparţial şi acţionează fără niciun fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, inclusiv judiciare.

„Într-un stat de drept, extrapolarea nemulțumirilor referitoare la examinarea unor cauze, asupra întregului sistem judiciar, sînt inadmisibile, or asemenea afirmații aduc, inevitabil, atingere principiului separației și colaborării puterilor în stat și, implicit independenței judecătorilor”, au mai scris judecătorii și au îndemnat politicienii „să manifeste corectitudine și echilibru în discursuri”.

Reacția vine la o zi după ce Igor Dodon, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 12 iunie, a declarat că fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar suna personal unii judecători.

„Acum trebuie de luat 3-4 judecători, de scos imunitatea și de pus la pușcărie. Luați și puneți-i la pușcărie, scoateți imunitatea, adresați-vă la CSM, mergeți cu percheziții, luați-i, altfel nu o să faceți regulă”, a menționat șeful statului.

La fel, Igor Dodon a insinuat că mai mulți judecători și procurori de la Curtea de Apel, implicați în examinarea dosarului în care este vizat Plahotniuc, ar fi invocat în mod eronat că s-au infectat cu COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: