știri.md

Consiliere, ajutor în recunoașterea studiilor și inițierea afacerilor: Guvernul creează un ghișeu pentru diaspora revenită acasă

Cetățenii Republicii Moldova care au locuit în străinătate cel puțin un an sau s-au întors în ultimele șase luni vor putea beneficia de asistență informațională personalizată. Guvernul a aprobat crearea Mecanismului național de asistență la revenire, care va funcționa ca un ghișeu unic în cadrul Biroului relații cu diaspora. Potrivit Guvernului, sprijinul va include consiliere, recunoașterea studiilor și ajutor pentru inițierea afacerilor. Menționăm că proiectul a fost elaborat de Biroul relații cu diaspora al Cancelariei de Stat.

Pe 14 mai, Guvernul a anunțat că procesul de revenire și reintegrare a cetățenilor din diaspora va fi simplificat. În acest sens, miniștrii au aprobat crearea Mecanismului național de asistență la revenire. Acesta va funcționa ca un ghișeu unic în cadrul Biroului relații cu diaspora și va oferi asistență informațională din domeniile administrativ, economic și social.

De mecanism vor putea beneficia cetățenii Republicii Moldova (împreună cu familiile lor care include soț, soție, copii, care pot fi și cetățeni străini) care au locuit în străinătate cel puțin un an. De asemenea, pot solicita asistență cei care s-au întors în ultimele 6 luni sau care intenționează să revină în țară.

Potrivit Guvernului, cetățenii din diaspora vor beneficia de sprijin personalizat prin consiliere, recunoașterea studiilor și ajutor pentru inițierea afacerilor, de la etapa de pre-revenire până la reintegrare deplină: „Sprijinul va fi structurat pe trei niveluri de asistență: informare și orientare inițială, suport specializat din partea instituțiilor publice și, în caz de necesitate, servicii și programe care nu sunt acoperite de sistemul public, inclusiv consiliere juridică și psihologică, acces la programe de mentorat și cursuri de instruire”.

Reprezentanții Biroului relații cu diaspora (BRD) au oferit mai multe detalii cu privire la mecanism:

  1. Biroul relații cu diaspora va asigura contactul inițial cu beneficiarii, prin recepționarea solicitărilor prin telefon, e-mail, platforme online sau direct, în format fizic, va oferi informații personalizate adaptate situației fiecărui solicitant și va monitoriza parcursul beneficiarilor în procesul de reintegrare;
  2. Cazurile complexe vor fi direcționate către cel de-al doilea nivel de suport – autoritățile administrației publice, care vor oferi asistență specializată, în funcție de domeniul și nevoile identificate;
  3. Pentru suport suplimentar, cetățenii vor fi redirecționați către partenerii BRD, pentru a asigura accesul acestora la servicii și programe care nu sunt acoperite de sistemul public, inclusiv consiliere juridică și psihologică, acces la programe de mentorat, cursuri de instruire și altele.

NewsMaker by Mihaela Conovali

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: