Cetățenii Republicii Moldova care au locuit în străinătate cel puțin un an sau s-au întors în ultimele șase luni vor putea beneficia de asistență informațională personalizată. Guvernul a aprobat crearea Mecanismului național de asistență la revenire, care va funcționa ca un ghișeu unic în cadrul Biroului relații cu diaspora. Potrivit Guvernului, sprijinul va include consiliere, recunoașterea studiilor și ajutor pentru inițierea afacerilor. Menționăm că proiectul a fost elaborat de Biroul relații cu diaspora al Cancelariei de Stat.
Pe 14 mai, Guvernul a anunțat că procesul de revenire și reintegrare a cetățenilor din diaspora va fi simplificat. În acest sens, miniștrii au aprobat crearea Mecanismului național de asistență la revenire. Acesta va funcționa ca un ghișeu unic în cadrul Biroului relații cu diaspora și va oferi asistență informațională din domeniile administrativ, economic și social.
De mecanism vor putea beneficia cetățenii Republicii Moldova (împreună cu familiile lor care include soț, soție, copii, care pot fi și cetățeni străini) care au locuit în străinătate cel puțin un an. De asemenea, pot solicita asistență cei care s-au întors în ultimele 6 luni sau care intenționează să revină în țară.
Potrivit Guvernului, cetățenii din diaspora vor beneficia de sprijin personalizat prin consiliere, recunoașterea studiilor și ajutor pentru inițierea afacerilor, de la etapa de pre-revenire până la reintegrare deplină: „Sprijinul va fi structurat pe trei niveluri de asistență: informare și orientare inițială, suport specializat din partea instituțiilor publice și, în caz de necesitate, servicii și programe care nu sunt acoperite de sistemul public, inclusiv consiliere juridică și psihologică, acces la programe de mentorat și cursuri de instruire”.
Reprezentanții Biroului relații cu diaspora (BRD) au oferit mai multe detalii cu privire la mecanism:
- Biroul relații cu diaspora va asigura contactul inițial cu beneficiarii, prin recepționarea solicitărilor prin telefon, e-mail, platforme online sau direct, în format fizic, va oferi informații personalizate adaptate situației fiecărui solicitant și va monitoriza parcursul beneficiarilor în procesul de reintegrare;
- Cazurile complexe vor fi direcționate către cel de-al doilea nivel de suport – autoritățile administrației publice, care vor oferi asistență specializată, în funcție de domeniul și nevoile identificate;
- Pentru suport suplimentar, cetățenii vor fi redirecționați către partenerii BRD, pentru a asigura accesul acestora la servicii și programe care nu sunt acoperite de sistemul public, inclusiv consiliere juridică și psihologică, acces la programe de mentorat, cursuri de instruire și altele.