Consilierul lui Zelenski vorbește despre riscurile la adresa securității Moldovei, blocul NATO și aderarea la UE

Mihail Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a acordat un interviu pentru TV8, în care a vorbit despre modul în care Ucraina tratează poziția adoptată de Moldova în timpul războiului, ce părere au despre cererea Moldovei de a adera la UE după Ucraina și despre rolul pe care blocul NATO (nu) l-a jucat în acest război.

Despre riscurile „invaziei Moldovei”

Moderatoarea emisiunii, Mariana Rață, l-a întrebat pe Podoliak dacă vede vreun risc de invazie a Moldovei de către Rusia în situația actuală. Podoliak a spus că nu este pregătit să vorbească despre riscurile unei invazii a Moldovei, dar a remarcat că țara noastră este „un partener foarte important pentru Ucraina”, apoi a trecut la subiectul Transnistriei.

„Împărtășim preocupările Moldovei și prezența enclavei [vorbind despre Transnistria], înțelegem că această enclavă generează riscuri. Orice teritoriu nerecunoscut care nu este ghidat de dreptul internațional generează un risc extraordinar, mai ales pentru Moldova”, a spus consilierul, refuzând să spună dacă Federația Rusă va face vreun pas în raport cu alte țări din regiune.

Despre poziţia Moldovei

Podoliak a spus că „Moldova a îndeplinit toate așteptările Ucrainei”.

„Moldova ne susține în toate direcțiile, Moldova a luat o poziție clară față de conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina. Pentru noi, toate acestea sunt foarte importante. Înțelegem că Moldova nu poate, la fel ca Franța sau Germania, să ofere asistență totală din resurse”, a declarat Podoliak.

Despre cererea de aderare la UE

Jurnalista emisiunii „Cutia neagră” i-a amintit lui Podoliak despre declarația ministrului de externe ucrainean Dmitri Kuleba, care a spus că cererile Georgiei și Republicii Moldova trebuie examinate separat de cea a Ucrainei. Podoliak a refuzat să comenteze, dar a spus că Kuleba nu ar fi trebuit să „condamne public partenerii în ceea ce privește aderarea la UE”.

„Văzând o astfel de încercare de extindere a Federației Ruse, înțeleg poziția Moldovei și Georgiei, care se tem că singure nu vor putea rezista și preveni eventualele riscuri din partea Federației Ruse”, a spus consilierul lui Zelenski.

Despre blocul NATO

Podoliak a remarcat că Ucraina acum „nu prea înțelege poziția NATO”. Potrivit acestuia, NATO a trebuit să întreprindă acțiuni concrete, inclusiv „închiderea cerului și asigurarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană”.

„Nu este. Trebuie să înțelegeți că blocului NATO îi este frică să-și asume o anumită cotă de responsabilitate”, spune Podoliak.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: