urn.su

Consiliul Audiovizualului s-a uitat la RTR Moldova și NTV Moldova. Și le-a amendat

Posturile de televiziune RTR Moldova și NTV Moldova au fost amendate pentru felul cum au reflectat evenimentele din Ucraina, în contextul războiului. Decizia a fost luată pe 17 martie, în ședința Consiliului Audiovizualului (CA), informează portalul Media-Azi.md 

CA a amendat postul de televiziune RTR Moldova cu 10.000 de lei pentru încălcările depistate în buletinul „Vesti Nedeli”, privind evenimentele din Ucraina, și cu aceeași sumă pentru faptul că nu a prezentat înregistrările solicitate de Autoritate. NTV Moldova, care a admis mai multe erori într-un buletin de știri, inclusiv în subiectul cu privire la presupuse laboratoare biologice „americane” în Ucraina, a fost sancționat cu 25.000 de lei și cu avertizare publică.

RTR Moldova

Primul subiect a vizat examinarea rezultatelor monitorizării a șase buletine de știri din luna februarie care au fost difuzate de RTR Moldova și o emisiune „Vesti Nedeli”,  preluată din Federația Rusă.

Rezultatele monitorizării au arătat că atât în programele informative locale, cât și în programul retransmis Vesti Nedeli, majoritatea subiectelor cu referire la evenimentele din Ucraina sunt reflectate unilateral, cu acuzații neprobate, amestec dintre fapte și opinii, informațiile fiind prezentate părtinitor. Totodată, a doua sursă sau sursa alternativă fie a fost omisă, fie este prezentată formal”, se menționează în raportul CA.

Experții media au depistat, de asemenea, că în ediția retransmisă a emisiunii Vesti Nedeli, autorul a utilizat frecvent sintagma „naziști ucraineni”, iar din afirmațiile lui nu era clar la cine se referă – la un grup politic sau un grup etnic. „Aceasta expresie poate fi tratată ca o încercare de a incita la ură”, potrivit raportului de monitorizare.

Astfel, CA a sancționat cu 10.000 de lei RTR Moldova pentru încălcarea prevederii privind asigurarea imparțialității, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică. Cu aceeași sumă postul a fost amendat pentru neprezentarea înregistrărilor video.

NTV Moldova

Al doilea raport a vizat postul de televiziune NTV Moldova. CA a examinat patru subiecte din cadrul buletinului de știri difuzat în seara de 9 martie. În unul din ele, intitulat „Ucraina, poligon biologic” postul a scris despre presupusele „laboratoare biologice americane din Ucraina”, citând-o greșit pe secretară generală adjunctă a Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland.

În cadrul acestei declarații, Nuland nu a spus că laboratoarele biologice din Ucraina sunt americane, după cum relatează în reportaj NTV Moldova, doar a precizat că Ucraina are facilități de cercetare biologică”, a constatat monitorizarea.

Membrii CA au considerat neadecvat și cuvântul „poligon” din titlul știrii, care sugerează un teren special amenajat și destinat antrenamentelor, exercițiilor și putea induce în eroare cetățenii. CA a adăugat că în știre sunt prezentate pozițiile Chinei și Rusiei la subiect, însă lipsește poziția Ucrainei.

Reprezentanții NTV Moldova și-au exprimat dezacordul cu unele constatări stabilite în raportul CA, iar în privința subiectului despre laboratoarele biologice au spus că nu au oferit poziția Ucrainei pentru că aceasta nu ar fi existat în acel moment. Membrii CA au menționat însă că s-au uitat la buletinele de știri din următoarele zile de la NTV Moldova și nu au văzut ca postul să prezinte și poziția Ucrainei.

Astfel, membrii CA au avertizat public NTV Moldova și au aplicat trei amenzi pentru informarea incorectă în cadrul acestui buletin de știri – o amendă de 5.000 de lei și două a câte 10.000 de lei fiecare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: