Consiliul de observatori al Moldovagaz nu a aprobat raportul de audit al datoriei istorice pretinse de concernul rus Gazprom. Subiectul, inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului din 2 noiembrie, nu a avut susținerea majorității, a anunțat Moldovagaz pe 13 noiembrie. În reacție, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că decizia nu a mirat-o, în condițiile în care Gazprom deține majoritatea în CO.
Moldovagaz a anunțat pe 13 noiembrie că, pe 2 noiembrie, curent, CO al Moldovagaz s-a reunit într-o nouă ședință. Pe odinea de zi, anunță furnizorul, a fost inclus, inclusiv, subiectul privind aprobarea raportului final al auditului independent al datoriei Moldovagaz, pe care Gazprom și Factoring Finance o pretinde de la Chișinău pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.
„Conform rezultatelor votării, o decizie în acest sens nu a fost luată din cauza faptului că din cei 6 membri ai Consiliului de Observatori 4 persoane, care reprezintă SAP „Gazprom”, au votat „împotrivă” proiectului de hotărâre propus”, a anunțat Moldovagaz.
Președinta țării a comentat, în seara zilei, subiectul. Șefa statului a declarat că ar fi fost mai degrabă surprinsă dacă Consiliul aproba rezultatele auditului extern, plătit de Chișinău.
„Nu m-a mirat decizia Consiliului de observatori, pentru că majoritatea aparține Gazpromului. M-aș fi mirat dacă ar fi acceptat rezultatele acestui audit. Dar acum nu ne interesează dacă acceptă sau nu. Noi avem dovada, rezultatele unui audit făcut la standardele UE, care spune că datoria Republicii Moldova nu este de peste 700 de milioane de dolari, dar de 9 milioane. Aici întrebări tot la Gazprom avem, pentru că, repet, Gazprom este acționar majoritar la Moldovagaz și este responsabil de eventuale datorii”, a mai menționat șefa statului.
***
Amintim că Chișinăul a prezentat, pe 6 septembrie, curent, rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la peste 700 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Ministrului Energiei, Victor Parlicov, susține că rezultatele auditului indică că, de fapt, o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.
Anterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente. Mai mult, atât Parlicov, cât și Recean, au dat asigurări că datoria recunoscută de Chișinău, de 8,6 milioane dolari, nu se va reflecta în facturi.
În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!