Consiliul Suprem de Securitate cere concedierea directorului interimar al CFM, Adrian Onceanu
Full Article 3 minutes read

Consiliul Suprem de Securitate cere concedierea directorului interimar al CFM, Adrian Onceanu

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) s-a întrunit pe 27 aprilie în ședință pentru a discuta situația de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Potrivit unui mesaj publicat ulterior de președinta țării, CSS a cerut guvernului să identifice bani pentru plata salariilor restante ale angajaților, dar și schimbarea directorului interimar al întreprinderii.

x

„Informațiile prezentate în cadrul ședinței de azi arată că situația este dramatică. Conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt cauza neplății salariilor angajaților. În timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7 mii de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de 4 luni”, a menționat Maia Sandu.

În cadrul CSS s-a convenit asupra câtorva lucruri care trebuie întreprinse urgent:

 • Agenția Proprietății Publice (APP) să prezinte CSS, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariilor.
 •  Guvernul să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților.
 • Guvernul (APP) să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, „reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă”.
 • Agenția Proprietății Publice să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM.
 • CNA să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție; Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.
 • CFM să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a declarat după ședința CSS că a fost confirmată cifra datoriilor CFM de 837 mln lei.

***

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai multe luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la proteste, dar așa și nu și-au primit banii. În luna decembrie anul trecut, mai mulți angajați ai CFM au fost trimiși în șomaj tehnic cu menținerea a 75 la sută din salariu.

Deputații au format o comisie specială căreia i-au încredințat să clarifice, ce se întâmplă la întreprinderea de stat CFM și care este situația financiară a acesteia. Începând de luni, 27 aprilie, feroviarii de la mai multe noduri din țară au anunțat că au intrat în grevă.

Mai multe detalii despre situația de la CFM și cum a ajuns întreprinderea să acumuleze datorii, AICI.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: