Consiliul Suprem de Securitate cere concedierea directorului interimar al CFM, Adrian Onceanu
Full Article 3 minutes read

Consiliul Suprem de Securitate cere concedierea directorului interimar al CFM, Adrian Onceanu

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) s-a întrunit pe 27 aprilie în ședință pentru a discuta situația de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Potrivit unui mesaj publicat ulterior de președinta țării, CSS a cerut guvernului să identifice bani pentru plata salariilor restante ale angajaților, dar și schimbarea directorului interimar al întreprinderii.

„Informațiile prezentate în cadrul ședinței de azi arată că situația este dramatică. Conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari. Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt cauza neplății salariilor angajaților. În timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7 mii de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de 4 luni”, a menționat Maia Sandu.

În cadrul CSS s-a convenit asupra câtorva lucruri care trebuie întreprinse urgent:

– Agenția Proprietății Publice (APP) să prezinte CSS, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariilor.

– Guvernul să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților.

– Guvernul (APP) să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, „reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă”.

– Agenția Proprietății Publice să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM.

– CNA să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție; Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.

– CFM să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a declarat după ședința CSS că a fost confirmată cifra datoriilor CFM de 837 mln lei.

***

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai multe luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la proteste, dar așa și nu și-au primit banii. În luna decembrie anul trecut, mai mulți angajați ai CFM au fost trimiși în șomaj tehnic cu menținerea a 75 la sută din salariu.

Deputații au format o comisie specială căreia i-au încredințat să clarifice, ce se întâmplă la întreprinderea de stat CFM și care este situația financiară a acesteia. Începând de luni, 27 aprilie, feroviarii de la mai multe noduri din țară au anunțat că au intrat în grevă.

Mai multe detalii despre situația de la CFM și cum a ajuns întreprinderea să acumuleze datorii, AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: