„Dacă nu opriți corupția, oamenii vor ieși în stradă și vă vor pedepsi”. Maia Sandu a prezidat prima ședință a CSS (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Dacă nu opriți corupția, oamenii vor ieși în stradă și vă vor pedepsi”. Maia Sandu a prezidat prima ședință a CSS (VIDEO)

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a convocat pe 26 ianuarie Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Ședința a început la ora 12:00, iar prima parte a fost transmisă online. Este prima întrunire a CSS din acest an, dar și prima condusă de noul președinte al țării. După un discurs de aproape 30 de minute, șefa statului a anunțat că următoarea parte a ședinței se va desfășura cu ușile închise.

La ședință au putut fi văzuți președinta parlamentului Zinaida Grecianîi, premierul interimar Aureliu Ciocoi, ministrul interimar Pavel Voicu, ministrul interimar al Apărării, Victor Gaiciuc, procurorul general Alexandr Stoianoglo, deputații Sergiu Litvinenco și Igor Grosu (PAS) și Chiril Moțpan (Platorma DA). De asemenea, au fost prezenți consilierii prezidențiali Olesea Stamate și Ala Nemerenco, precum și secretarul general al președinției, Andrei Spînu. Maia Sandu a menționat că nu va invita unii membri ai CSS.

„Am anumite dubii cu privire la capacitatea lor de a lua decizii cu privire la securitatea statului și îmi rezerv dreptul la anumite discuții să nu îi invit, atunci când voi considera că există riscul conflictelor de interese”.

Președinta țării a precizat că, în situația în care multe dintre instituții sunt controlate de grupări corupte, acest Consiliu va fi platforma unde se vor discuta riscurile în adresa securității statului. Aceasta a calificat fenomenul corupției drept cel mai mare pericol la adresa securității statului.

„Corupția mare este cel mai mare pericol în adresa bunăstării cetățenilor. În ultimii 30 de ani, cetățenii au fost furați în mod sistematic de unii hoți, chiar criminali, conectați cu politicul și cu justiția. Poftele nelimitate ale acestor hoți au sărăcit și au alungat din țară un milion de oameni. Dacă nu opriți corupția, oamenii vor ieși în stradă și vă vor pedepsi cum știu ei”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a criticat activitatea instituțiilor publice în lupta cu corupția și asigurarea unei justiții corecte.

„Nu se vede niciun efort, cât de mic, cât de plăpând, al instituțiilor noastre, care să demonstreze că ele încep să se apuce de lucru. Niciunul. Nu exagerez. Conducătorii instituțiilor de drept ne recomandă să ne căutăm de treabă, să rezolvăm problemele economice și să nu știrbim din independența justiției. Când bugetul țării este furat permanent, se scot miliarde prin scheme din sistemul bancar, la achiziții publice, nu se face nimic pentru a opri contrabanda, nu rămân bani să crești pensiile”, a accentuat Maia Sandu.

Partea publică a ședinței CSS a durat mai puțin de 30 de minute. Președinta țării a anunțat că următoarea parte a ședinței se va desfășura cu ușile închise.

În ajun, președinta țării a publicat decretul privind noua componență a CSS. Din aceasta fac parte și unii deputați PAS și ai Platformei DA, dar și activiști din cadrul unor ONG-uri.

Liderul PSRM Igor Dodon a criticat dur faptul că în cadrul CSS au fost incluși membri ai unor ONG-uri, finanțate inclusiv din afara țării, precum și membri de partid, nu și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Iar Fadei Nagacevschi a atras atenția că din CSS lipsește ministrul Justiției și șeful CNA.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: