captură video

„Dacă nu opriți corupția, oamenii vor ieși în stradă și vă vor pedepsi”. Maia Sandu a prezidat prima ședință a CSS (VIDEO)

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a convocat pe 26 ianuarie Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Ședința a început la ora 12:00, iar prima parte a fost transmisă online. Este prima întrunire a CSS din acest an, dar și prima condusă de noul președinte al țării. După un discurs de aproape 30 de minute, șefa statului a anunțat că următoarea parte a ședinței se va desfășura cu ușile închise.

La ședință au putut fi văzuți președinta parlamentului Zinaida Grecianîi, premierul interimar Aureliu Ciocoi, ministrul interimar Pavel Voicu, ministrul interimar al Apărării, Victor Gaiciuc, procurorul general Alexandr Stoianoglo, deputații Sergiu Litvinenco și Igor Grosu (PAS) și Chiril Moțpan (Platorma DA). De asemenea, au fost prezenți consilierii prezidențiali Olesea Stamate și Ala Nemerenco, precum și secretarul general al președinției, Andrei Spînu. Maia Sandu a menționat că nu va invita unii membri ai CSS.

„Am anumite dubii cu privire la capacitatea lor de a lua decizii cu privire la securitatea statului și îmi rezerv dreptul la anumite discuții să nu îi invit, atunci când voi considera că există riscul conflictelor de interese”.

Președinta țării a precizat că, în situația în care multe dintre instituții sunt controlate de grupări corupte, acest Consiliu va fi platforma unde se vor discuta riscurile în adresa securității statului. Aceasta a calificat fenomenul corupției drept cel mai mare pericol la adresa securității statului.

„Corupția mare este cel mai mare pericol în adresa bunăstării cetățenilor. În ultimii 30 de ani, cetățenii au fost furați în mod sistematic de unii hoți, chiar criminali, conectați cu politicul și cu justiția. Poftele nelimitate ale acestor hoți au sărăcit și au alungat din țară un milion de oameni. Dacă nu opriți corupția, oamenii vor ieși în stradă și vă vor pedepsi cum știu ei”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a criticat activitatea instituțiilor publice în lupta cu corupția și asigurarea unei justiții corecte.

„Nu se vede niciun efort, cât de mic, cât de plăpând, al instituțiilor noastre, care să demonstreze că ele încep să se apuce de lucru. Niciunul. Nu exagerez. Conducătorii instituțiilor de drept ne recomandă să ne căutăm de treabă, să rezolvăm problemele economice și să nu știrbim din independența justiției. Când bugetul țării este furat permanent, se scot miliarde prin scheme din sistemul bancar, la achiziții publice, nu se face nimic pentru a opri contrabanda, nu rămân bani să crești pensiile”, a accentuat Maia Sandu.

Partea publică a ședinței CSS a durat mai puțin de 30 de minute. Președinta țării a anunțat că următoarea parte a ședinței se va desfășura cu ușile închise.

În ajun, președinta țării a publicat decretul privind noua componență a CSS. Din aceasta fac parte și unii deputați PAS și ai Platformei DA, dar și activiști din cadrul unor ONG-uri.

Liderul PSRM Igor Dodon a criticat dur faptul că în cadrul CSS au fost incluși membri ai unor ONG-uri, finanțate inclusiv din afara țării, precum și membri de partid, nu și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Iar Fadei Nagacevschi a atras atenția că din CSS lipsește ministrul Justiției și șeful CNA.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații din România, declarație de solidaritate cu cei din Moldova: „Cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la UE poate adopta asemenea modificări?

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat pe 14 iulie o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Legea cu privire la avocatură din Republica Moldova. UNBR și-a exprimat solidaritatea cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova, care a comunicat anterior că va intra în grevă generală, în semn de protest față de modificările legislative respective, și a făcut apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația de peste Prut a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.

Uniunea Națională a Barourilor din România a urmărit modificările recente aduse Legii cu privire la avocatură din Republica Moldova și își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea acestora fără o consultare prealabilă cu profesia. UNBR condamnă orice acțiune legislativă care afectează independența, autonomia și funcționarea democratică a avocaturii. (…)

Este de neînțeles cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la Uniunea Europeană poate adopta asemenea modificări cu impact sistemic asupra profesiei de avocat, fără o corelare cu legislația europeană în materie și fără a se inspira din bunele practici ale altor state membre, alegând în schimb calea unei imixtiuni directe a statului în organizarea profesiei și în procedurile disciplinare, afectând grav independența avocaților, aceasta nefiind un privilegiu, ci o condiție esențială pentru garantarea existenței unui stat de drept autentic”, se arată în declarația UNBR.

Uniunea Națională a Barourilor din România a subliniat că este solidară cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și a îndemnat autoritățile competente ale țării noastre să revină la dialog instituțional, „să respecte principiile consultării publice” și „să evite orice formă de ingerință în organizarea profesiei de avocat”.

UNBR reafirmă disponibilitatea de a susține, prin toate mijloacele legale și instituționale, apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat și a drepturilor celor care o exercită cu demnitate în Republica Moldova. Solidaritatea nu cunoaște granițe. Apărăm împreună profesia. Apărăm împreună statul de drept”, a se mai arată în declarație.

Amintim că, pe 10 iulie, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la Lege cu privire la avocatură, în ultima ședință a actualei legislaturi. Pe 11 iulie, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a comunicat că proiectul de lege a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit organizației, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”. Astfel, Uniunea a anunțat că, începând cu 15 iulie, avocații intră în grevă generală, în semn de protest. Aceasta este preconizată să dureze până pe 25 iulie.

Pe 14 iulie, și Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a publicat o declarație în care s-a declarat îngrijorat față de modul în care au fost adoptate modificările legislative. Acesta a atras atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

La rândul său, Ministerul Justiției a lansat un apel către toate părțile implicate să participe la o ședință comună, care va avea loc pe 14 iulie, pentru a discuta amendamentele.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: