Consiliului Permanent al OSCE, informat despre „răpirile” din Transnistria. Reacția delegațiilor UE și SUA
Full Article 3 minutes read

Consiliului Permanent al OSCE, informat despre „răpirile” din Transnistria. Reacția delegațiilor UE și SUA

Delegaţiile Uniunii Europene, SUA, Marii Britanii, Ucrainei, Georgiei şi Turciei din cadrul Consiliului Permanent al OSCE și-au exprimat îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, introducerea posturilor de control ilegale şi îngrădirea liberei circulaţii în regiune. Subiectul a fost abordat în cadrul ședinței din 8 octombrie a organizației.

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Delegaţia Republicii Moldova a abordat subiectul privind posturile ilegale instalate în Zona de Securitate, îngrădirea liberei circulaţii şi violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova de către regimul de la Tiraspol.

Reprezentanții Delegațiilor UE, SUA, Marii Britanii, Ucrainei, Georgiei și Turciei s-au pronunțat pentru scoaterea necondiţionată a tuturor barierelor în calea liberei circulaţii a populaţiei de ambele maluri ale Nistrului, susține MAEIE.

„Actorii internaţionali menţionaţi au reconfirmat sprijinul pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în hotarele sale internaţional recunoscute, precum şi au solicitat Misiunii OSCE în Moldova să intensifice monitorizarea situaţiei în Zona de Securitate şi în stânga Nistrului, cu informarea permanentă a statelor OSCE”, se arată în comunicatul MAEIE.

Reprezentanții diplomației de la Chișinău au informat statele participante despre înrăutățirea situaţiei drepturilor omului în stânga Nistrului, cu referire la cazurile de condamnări şi detenţii abuzive, arestări, reţineri şi intimidări pe motive de exprimare a opiniei civice. În atenţia OSCE a fost adus şi cazul sechestrării colaboratorului Inspectoratului de Poliţie Floreşti, Andrei Amarfi, mediatorii şi observatorii în formatul 5+2 fiind chemaţi să intervină operativ în elucidarea şi soluţionarea cazului.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic au anunțat că, timp de două zile, ar fi fost răpiți de către structurile de forță din Transnistria patru cetățeni ai Republicii Moldova,inclusiv polițistul Andrei Amarfi, originar din Camenca, care lucra la IP Florești . Potrivit lui Jizdan, ulterior au fost reținuți încă trei bărbați, care nu au nicio legătură cu MAI. Deputatul PDM a precizat că unul dintre ei este angajat al Agenției Servicii Publice (ASP).

La scurt timp după ce președintele Igor Dodon a anunțat că a discutat la telefon despre acest subiect cu Vadim Krasnoselski, autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că două dintre persoanele reținute au fost eliberate. Informația a fost confirmată ulterior și de Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău. Despre soarta celorlalți bărbați reținuți nu a fost oferită nicio informație.

NM a solicitat informații de la reprezentanții SIS, privind situația celorlalți doi bărbați reținuți, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: