captură video

Jizdan: Au fost răpiți 4 cetățeni ai Republicii Moldova. Unul dintre ei este angajat al ASP

Alți trei cetățeni ai Republicii Moldova ar fi fost răpiți de către structurile de forță controlate de Tiraspol. Despre acest lucru a anunțat deputatul Partidului Democrat Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic, în cadrul unei conferințe de presă din 8 octombrie.

Alexandru Jizdan susține că similitudinile dintre cele patru cazuri demonstrează că operațiunea a fost realizată de către aceeași structură, cu dirijare din unul și același comandament.

„În total sunt răpiți 4 cetățeni ai Republicii Moldova: Amarfii, Glijin,  Puris și Mînzărari. S-a stabilit că această operațiune a fost organizată de așa-numitul MGB din regiunea transnistreană și este o operațiune bine organizată, pentru că sunt elemente cu implicarea trupelor speciale. (…) Operațiunile au fost realizate după același scenariu. Persoanele au fost răpite, li s-a pus un sac pe cap, iar cei care i-au răpit au venit, practic, cu același mijloc de transport și erau îmbrăcați în aceeași uniformă”, a precizat deputatul Alexandru Jizdan.

Deputatul a precizat că, în afară de Andrei Amarfii, niciunul dintre cei trei cetățeni nu are legături cu Ministerul Afacerilor Interne. Totuși, unul dintre ei este funcționar public, fiind angajat al Agenției Servicii Publice (ASP).

„Suntem profund îngrijorați de acest incident foarte grav și considerăm că au fost depășite toate liniile roșii. În cadrul Comsiei securitate națională vom monitoriza în continuare, iar eu voi solicita informații zi de zi de la toate entitățile pentru a ne asigura că cetățenii R. Moldova vor fi eliberați”, a mai spus Jizdan.

Vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic a declarat că acțiunile față de cei trei cetățeni moldoveni au avut loc în noaptea de 7 spre 8 octombrie.

„Am informat toți partenerii internaționali în formatul 5+2 cu privire la situația alarmantă față de acești cetățeni, dar astăzi am transmis, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și s-a discutat pe platforma OSCE de la Viena violarea drepturilor omului în mod constant în regiunea transnistreană de către structurile de facto din regiune”, a precizat Lesnic.

Cristina Lesnic a mai spus că autoritățile de la Chișinău nu au primit deocamdată niciun răspuns, nici oficial, nici informal, din partea Tiraspolului, cu privire la aceste cazuri.

***

Amintim că pe 7 octombrie a apărut informația privind răpirea unui polițist al Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei Amarfi, de către structurile de la Tiraspol. Operațiunea ar fi avut loc în timp ce acesta se afla în locuința sa din Camenca.

Pe 8 octombrie MAI a anunțat că reprezentanții structurilor de forță din regiunea transnistreană au pătruns ilegal în casa angajatului IP Florești, din orașul Camenca, sub pretextul unor percheziții.

Astăzi, a fost luată decizia de a fi instituit un grup de anchetă în cadrul Procuraturii Generale, din care fac parte reprezentanți ai MAI, SIS și alte instituții responsabile de gestionarea acestui caz, care vor studia dosarul privind presupusa răpire a polițistului de la IP Florești. Andrei Amarfii.

Platforma DA și PAS au cerut convocarea, de urgență, a ședinței plenare a parlamentului pentru a examina acest caz. Totodată, Platforma DA a anunțat că va depune o moțiune simplă de cenzură contra ministrului de Interne, Pavel Voicu.

NM a încercat să obțină un comentariu de la așa-numitul minister al securității de la Tiraspol, însă deocamdată nu ni s-a răspuns la telefon. În context, redacția NM a expediat o scrisoare oficială responsabililor instituției menționate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

„Ar trebui să demisioneze”. Reacții după ce primarul Ceban a fost interzis în România și spațiul Schengen

Decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și pe întreg teritoriul Schengen a provocat reacții în mediul online. În timp ce unii spun că Ceban ar trebui să demisioneze din funcția de edil, alții declară că măsura împotriva acestuia ar fi fost luată „la comanda” autorităților centrale ale Republicii Moldova. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.

Partidul Național Moldovenesc a salutat decizia luată în privința lui Ion Ceban.

Este o reacție firească față de un politician care a încercat să-i păcălească pe toți că este pro-european, în timp ce servește, în realitate, interesele Rusiei. Moldovenii au ales direcția clară: Uniunea Europeană. Fără Ceban, Tkaciuk, Stoianoglo, Chicu, și alți politicieni pro-ruși deghizați peste noapte în mari pro-europeni”, a menționat formațiunea.

La rândul său, ex-consilierul municipal al Platformei DA Victor Chironda consideră că interdicția lui Ceban face imposibil ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene.

Era și de așteptat. Dincolo de deserviciul de imagine făcut Republicii Moldova în procesul de aderare la UE, acum șansele ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene sunt zero. (…) Floricele și pavaj e tot la ce poate spera acum orașul Chișinău. În loc să își respecte promisiunile din 2019 și să se ocupe de oraș, Ceban a preferat să facă politică și jocuri ascunse cu tot felul de politicieni dubioși din Moldova și din afară. Acum culegem roadele. Acum, în mod normal, pentru a nu periclita dezvoltarea orașului, Ion Ceban ar trebui să demisioneze din funcție. Dar pentru asta e nevoie de onoare și responsabilitate de care domnia sa nu prea dispune”, a spus el.

Cu un mesaj asemănător a venit și consiliera municipală PAS Anetta Dabija.

Printre altele, nu știu cât de greu va fi pentru orașul nostru ca în următorii ani să acceseze fonduri europene. Că nu dă nimeni fonduri unei astfel de administrații. Iar asta înseamnă bani de care Chișinăul chiar are nevoie. Pentru patrimoniu cultural, transport public (mai ales asta), amenajare spații publice și o mulțime de alte aspecte de care alte orașe vor beneficia odată cu procesul de integrare europeană. Iar Chișinăul, nu. Cel puțin, atâta timp cât Ion Ceban va fi primarul capitalei noastre”, a menționat Dabija.

Iar Blocul Alternativa, din care face parte și partidul lui Ceban, Mișcarea Alternativă Națională, a declarat că decizia ar fi fost luată „la comanda” conducerii țării noastre.

La comanda autorităților Republicii Moldova, primarului capitalei i-a fost interzis accesul pe teritoriul țărilor Uniunii Europene. Știm că regimul de la Chișinău a pregătit pentru zilele următoare o serie întreagă de acțiuni represive împotriva lui Ion Ceban și, în general, împotriva Blocului Alternativa. (…) Regimul Sandu tremură de frică. Doar perspectiva organizării unor alegeri democratice în Republica Moldova a provocat panică și derută în rândul guvernării, iar înfrângerea inevitabilă o împinge spre tot mai multe greșeli, absurdități și crime”, a menționat formațiunea.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: