Jizdan: Au fost răpiți 4 cetățeni ai Republicii Moldova. Unul dintre ei este angajat al ASP
Full Article 3 minutes read

Jizdan: Au fost răpiți 4 cetățeni ai Republicii Moldova. Unul dintre ei este angajat al ASP

Alți trei cetățeni ai Republicii Moldova ar fi fost răpiți de către structurile de forță controlate de Tiraspol. Despre acest lucru a anunțat deputatul Partidului Democrat Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic, în cadrul unei conferințe de presă din 8 octombrie.

Alexandru Jizdan susține că similitudinile dintre cele patru cazuri demonstrează că operațiunea a fost realizată de către aceeași structură, cu dirijare din unul și același comandament.

„În total sunt răpiți 4 cetățeni ai Republicii Moldova: Amarfii, Glijin,  Puris și Mînzărari. S-a stabilit că această operațiune a fost organizată de așa-numitul MGB din regiunea transnistreană și este o operațiune bine organizată, pentru că sunt elemente cu implicarea trupelor speciale. (…) Operațiunile au fost realizate după același scenariu. Persoanele au fost răpite, li s-a pus un sac pe cap, iar cei care i-au răpit au venit, practic, cu același mijloc de transport și erau îmbrăcați în aceeași uniformă”, a precizat deputatul Alexandru Jizdan.

Deputatul a precizat că, în afară de Andrei Amarfii, niciunul dintre cei trei cetățeni nu are legături cu Ministerul Afacerilor Interne. Totuși, unul dintre ei este funcționar public, fiind angajat al Agenției Servicii Publice (ASP).

„Suntem profund îngrijorați de acest incident foarte grav și considerăm că au fost depășite toate liniile roșii. În cadrul Comsiei securitate națională vom monitoriza în continuare, iar eu voi solicita informații zi de zi de la toate entitățile pentru a ne asigura că cetățenii R. Moldova vor fi eliberați”, a mai spus Jizdan.

Vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic a declarat că acțiunile față de cei trei cetățeni moldoveni au avut loc în noaptea de 7 spre 8 octombrie.

„Am informat toți partenerii internaționali în formatul 5+2 cu privire la situația alarmantă față de acești cetățeni, dar astăzi am transmis, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și s-a discutat pe platforma OSCE de la Viena violarea drepturilor omului în mod constant în regiunea transnistreană de către structurile de facto din regiune”, a precizat Lesnic.

Cristina Lesnic a mai spus că autoritățile de la Chișinău nu au primit deocamdată niciun răspuns, nici oficial, nici informal, din partea Tiraspolului, cu privire la aceste cazuri.

***

Amintim că pe 7 octombrie a apărut informația privind răpirea unui polițist al Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei Amarfi, de către structurile de la Tiraspol. Operațiunea ar fi avut loc în timp ce acesta se afla în locuința sa din Camenca.

Pe 8 octombrie MAI a anunțat că reprezentanții structurilor de forță din regiunea transnistreană au pătruns ilegal în casa angajatului IP Florești, din orașul Camenca, sub pretextul unor percheziții.

Astăzi, a fost luată decizia de a fi instituit un grup de anchetă în cadrul Procuraturii Generale, din care fac parte reprezentanți ai MAI, SIS și alte instituții responsabile de gestionarea acestui caz, care vor studia dosarul privind presupusa răpire a polițistului de la IP Florești. Andrei Amarfii.

Platforma DA și PAS au cerut convocarea, de urgență, a ședinței plenare a parlamentului pentru a examina acest caz. Totodată, Platforma DA a anunțat că va depune o moțiune simplă de cenzură contra ministrului de Interne, Pavel Voicu.

NM a încercat să obțină un comentariu de la așa-numitul minister al securității de la Tiraspol, însă deocamdată nu ni s-a răspuns la telefon. În context, redacția NM a expediat o scrisoare oficială responsabililor instituției menționate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: