osce.org

Consiliului Permanent al OSCE, informat despre „răpirile” din Transnistria. Reacția delegațiilor UE și SUA

Delegaţiile Uniunii Europene, SUA, Marii Britanii, Ucrainei, Georgiei şi Turciei din cadrul Consiliului Permanent al OSCE și-au exprimat îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, introducerea posturilor de control ilegale şi îngrădirea liberei circulaţii în regiune. Subiectul a fost abordat în cadrul ședinței din 8 octombrie a organizației.

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Delegaţia Republicii Moldova a abordat subiectul privind posturile ilegale instalate în Zona de Securitate, îngrădirea liberei circulaţii şi violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova de către regimul de la Tiraspol.

Reprezentanții Delegațiilor UE, SUA, Marii Britanii, Ucrainei, Georgiei și Turciei s-au pronunțat pentru scoaterea necondiţionată a tuturor barierelor în calea liberei circulaţii a populaţiei de ambele maluri ale Nistrului, susține MAEIE.

„Actorii internaţionali menţionaţi au reconfirmat sprijinul pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în hotarele sale internaţional recunoscute, precum şi au solicitat Misiunii OSCE în Moldova să intensifice monitorizarea situaţiei în Zona de Securitate şi în stânga Nistrului, cu informarea permanentă a statelor OSCE”, se arată în comunicatul MAEIE.

Reprezentanții diplomației de la Chișinău au informat statele participante despre înrăutățirea situaţiei drepturilor omului în stânga Nistrului, cu referire la cazurile de condamnări şi detenţii abuzive, arestări, reţineri şi intimidări pe motive de exprimare a opiniei civice. În atenţia OSCE a fost adus şi cazul sechestrării colaboratorului Inspectoratului de Poliţie Floreşti, Andrei Amarfi, mediatorii şi observatorii în formatul 5+2 fiind chemaţi să intervină operativ în elucidarea şi soluţionarea cazului.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic au anunțat că, timp de două zile, ar fi fost răpiți de către structurile de forță din Transnistria patru cetățeni ai Republicii Moldova,inclusiv polițistul Andrei Amarfi, originar din Camenca, care lucra la IP Florești . Potrivit lui Jizdan, ulterior au fost reținuți încă trei bărbați, care nu au nicio legătură cu MAI. Deputatul PDM a precizat că unul dintre ei este angajat al Agenției Servicii Publice (ASP).

La scurt timp după ce președintele Igor Dodon a anunțat că a discutat la telefon despre acest subiect cu Vadim Krasnoselski, autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că două dintre persoanele reținute au fost eliberate. Informația a fost confirmată ulterior și de Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău. Despre soarta celorlalți bărbați reținuți nu a fost oferită nicio informație.

NM a solicitat informații de la reprezentanții SIS, privind situația celorlalți doi bărbați reținuți, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Liderii UE, angajament pentru o aderare rapidă a Moldovei. Declarație comună după summit-ul de la Chișinău

Președinta Maia Sandu, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au emis o declarație comună în urma primului Summit Moldova-UE. Documentul reafirmă, între altele, angajamentul față de o avansare rapidă în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea European și reiterează solicitarea privind retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană.

UE își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini Moldova pe calea sa de reforme pentru aderarea la UE. Moldova și-a reconfirmat angajamentul și determinarea puternice și constante de a urmări acest obiectiv strategic cu o dedicare de neclintit, inclusiv prin introducerea în Constituția Republicii Moldova, în urma referendumului din 2024, a obiectivului de aderare la UE. Salutăm progresele făcute de Moldova în procesul de reformă, în pofida provocărilor semnificative cauzate de factori externi.

Extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Ne reiterăm angajamentul de a avansa rapid în procesul de aderare a Moldovei la UE, în baza unor reforme credibile și a principiului meritelor proprii, în conformitate cu criteriile de la Copenhaga”, se arată în document.

Totodată, declarația salută progresele înregistrate în procesul de reformare a justiției și domeniul securității energetice.

Reconfirmăm solidaritatea și sprijinul UE față de Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice cauzate de Rusia și suntem pregătiți să sprijinim în continuare transformarea digitală a țării și securitatea sa cibernetică, inclusiv prin intermediul Echipelor de răspuns rapid în domeniul cibernetic”, se mai menționează în declarație.

De asemenea, în document sprijinul „ferm” și „neclintit” pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în granițele sale recunoscute la nivel internațional. „UE și Moldova împărtășesc angajamentul comun pentru o reintegrare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a țării. Solicităm retragerea tuturor forțelor militare și a munițiilor rusești din regiunea transnistreană a Moldovei. UE va continua să sprijine eforturile de reintegrare ale Moldovei și se va asigura ca parcursul european să rămână deschis și incluziv pentru toți cetățenii săi”, se arată în document.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău. În timpul reuniunii, participanții au abordat subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului la constituit Planul de Creștere pentru Moldova – un pachet financiar de 1,9 miliarde euro, acordat de blocul comunitar.

La summit-ului, Ursula von der Leyen a anunțat despre debursarea primei tranșe de 270 milioane euro din Planul de Creștere și liberalizarea roaming-ului cu UE, începând cu 1 ianuarie 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: