Andrei Mardari / NewsMaker

Control inopinat oprit la ușă. Inspectorii ANSP au vrut să verifice salonul unde a murit o pacientă… însă era închis

Agenția Națională de Sănătate Publicǎ (ANSP) „a inițiat controale inopinate” la salonul cosmetologic din Chișinău unde a fost înregistrat un caz de deces. Astfel, pe 31 ianuarie și 3 februarie, o echipă care a mers la verificarea cabinetului „a constatat că acesta era închis”. Precizările au fost făcute, pe 4 februarie, de către ministra Sănătății Ala Nemerenco și reprezentanții ANSP. Ministra a adăugat că „specialiștii ANSP în colaborare cu organele de control vor continua să monitorizeze acest caz”. 

Nemerenco a declarat, cu referire la ANSP, că salonul vizat avea autorizație pentru „prestări servicii de înfrumusețare și întreținere corporală” și a detaliat tipurile de servicii incluse în această categorie.

Cu referire la activitatea cabinetului cosmetologic din Chișinău unde a fost înregistrat un caz de deces, Agenția Națională de Sănătate Publicǎ (ANSP) informează că autorizația primară pentru funcționare a fost eliberată în anul 2023 și a fost emisă pentru genul de activitate “prestări servicii de înfrumusețare și întreținere corporală” și anume cosmetologie cu și fără afectarea tenului, masaj facial și corporal, curățarea facială, epilare cu ultrasunet. Serviciile date autorizate, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr.478/2017, nu se încadrează în domeniul medical și au drept scop întreținerea corpului uman prin diferite metode/manopere de îngrijire și înfrumusețare noninvazive, cu excepția epilării cu ultrasunet, care se încadrează în proceduri cosmetologice cu afectarea tenului. ANSP reiterează că pentru servicii aferente domeniului medical de activitate, care are drept scop acordarea unor servicii de tratament și înfrumusețare a corpului uman prin metode invazive, agenția nu a eliberat cabinetului cosmetologic acte permisive”, a scris ministra, pe 4 februarie, pe o rețea de socializare.

Pentru a constata corespunderea obiectivului cerințelor sanitare în vigoare și pentru a stabili dacă serviciile prestate în acest salon sunt desfășurate conform autorizației sanitare, a adăugat Nemerenco, ANSP s-a autosesizat în baza informațiilor apărute în spațiul public și a inițiat controale inopinate la salonul respectiv.

Astfel, pe 31 ianuarie 2025 și 03 februarie 2025, echipa Centrului de sănătate publică Chișinău, care a mers la verificarea cabinetului, a constatat că acesta era închis”, au relatat de cealaltă parte reprezentanții ANSP.

Potrivit ministrei Sănătății, specialiștii ANSP în colaborare cu organele de control vor continua să monitorizeze acest caz, în vederea întreprinderii acțiunilor prevăzute de actele legislative în vigoare.

Totodată, ANSP a demarat un șir de controale la mai multe cabinete și saloane cosmetologice pentru verificarea corespunderii obiectivelor cu cerințele sanitare în vigoare. Îndemnăm agenții economici să respecte și să presteze servicii în strictă conformitate cu cele prevăzute în actele permisive eliberate de către organele de control (avize, autorizații sanitare etc.)”, se mai arată în postarea ministrei.

***

Tragedia din salonul de înfrumusețare din Chișinău a avut loc pe 30 ianuarie. Victima este o femeie de afaceri în vârstă de 36 de ani.

Pe 31 ianuarie, Ministerul Sănătății a anunțat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a demarat un control pentru a verifica dacă salonul respectiv era autorizat.

Pe 1 februarie, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus activitatea centrelor și cabinetelor private este reglementată de Legea antreprenoriatului: „Sistemul medical eliberează autorizație sanitară (dacă corespunde normelor sanitare) și în baza ei se aprobă automat (fără nicio verificare) de către minister Regulamentul de activitate. Mai departe, dacă centrul e medical, odată la 5 ani trece acreditarea. Ce se întâmplă pe interior, în aceste perioade nu prea știe nimeni”. Oficialul a spus că, pe lângă ANSP, și Ministerul Sănătății a instituit o comisie: „Dar vreau să specific ca din câte cunoaștem, doctorița anesteziolog e cea care a activat anterior în cadrul unui spital public, unde în urma unei anchete instituită prin ordinul meu, s-a descoperit pe lângă o mulțime de ilegalități și o secție clandestină de … chirugie cosmetologică. Directorul, care mai era și vicepreședinte al unui partid nou cu politicieni vechi, a fost demis, secția închisă, personalul disponibilizat, iar materialele trimise imediat la procuratură. A trecut ceva timp, dar de la procuratură niciun semn. Doctorița și-a mutat cuibul și rezultatul îl vedem”. Detalii AICI.

Cel puțin până la data de 3 februarie, nicio persoană nu a avut statut procesual de bănuit sau învinuit. Procuratura Generală a declarat, pentru Ziarul de Gardă, că persoana care se va face vinovată de moartea femeii riscă „închisoare de până la trei ani, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani”. Tot pentru sursa citată, reprezentanții Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) au menționat că ambulanța a venit la fața locului în 8 minute și că victima era în stop cardio respirator. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/MInisterul Justiției

Avocații și ministra Justiției au discutat controversatele modificări la Legea privind avocatura. Va fi format un grup de lucru

Reprezentanții Uniunii Avocaților din Republica Moldova s-au întâlnit pe 14 iulie cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pentru a discuta despre controversatele amendamente la Legea cu privire la avocatură. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, părțile au convenit să continue consultările în cadrul unui grup de lucru, din care să facă parte inclusiv reprezentanți ai Parlamentului, „pentru a identifica soluții legislative care să răspundă realităților sistemului și interesului public”.

Ministerul Justiției a transmis că discuțiile s-au axat pe conținutul amendamentelor, obiectivele autorilor în urma promovării modificărilor legislative, viziunea avocaților în raport cu acestea, precum și „măsurile care pot fi aplicate pentru gestionarea situației, așa încât drepturile și libertățile cetățenilor să nu fie afectate”.

Reprezentanții ministerului au subliniat că, în ultimii ani, garanțiile acordate profesiei de avocat au fost consolidate prin modificările aduse legii speciale și Codului penal, precum și prin semnarea Convenției europene pentru protecția avocaților. Obiectivul comun rămâne exercitarea avocaturii la cele mai înalte standarde de profesionalism și calitate. În contextul actual, este esențial ca soluțiile să fie identificate prin dialog și consens, pentru ca cetățeanul să beneficieze de o justiție echitabilă și funcțională.

Deputații prezenți la ședință au precizat că modificările au fost operate pentru a aduce o perspectivă diferită și o viziune nouă în cadrul comisiilor, dar și pentru a spori transparența în accederea profesiei și procedurile disciplinare. În același timp, reprezentanții avocaților și-au manifestat deschiderea pentru luarea unor măsuri care să contribuie la îmbunătățirea activității domeniului”, a precizat instituția.

Ministerul Justiției a menționat că, în cadrul discuțiilor, s-a precizat faptul că amendamentele operate de către Parlament „nu afectează exercitarea activității de avocat”, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă a organelor din cadrul UAM.

De asemenea, s-a menționat că unele propuneri, cum ar fi diversificarea componenței comisiilor cu membri laici (care nu sunt funcționari sau persoane politice) și nereînnoirea mandatelor, se regăsesc în practica altor state. Deciziile în aceste comisii vor continua să fie luate de majoritatea avocaților (8 din 11 membri). Alte prevederi incluse în amendamente urmează să fie analizate suplimentar și, dacă va fi necesar, îmbunătățite. De asemenea, modificările legislative recente nu vor produce efecte imediate, ceea ce permite desfășurarea unor consultări suplimentare și, eventual, ajustarea reglementărilor.

Un subiect aparte a vizat decizia Consiliului Uniunii Avocaților de a impune participarea obligatorie a avocaților la grevă, sub sancțiunea unor măsuri disciplinare. Reprezentanții CNAJGS au semnalat riscul unor eventuale blocaje care pot apărea în urma grevei avocaților, în special în ceea ce privește accesul persoanelor vulnerabile la asistență juridică garantată de stat și activitatea organelor de drept. Conducerea ministerului a sugerat revizuirea aspectelor din pct. 4-6 din decizia consiliului, subliniind că libertatea de alegere, protejarea interesului public și funcționarea sistemului justiției trebuie să primeze”, a spus ministerul.

Conform sursei citate, părțile au convenit asupra necesității continuării consultărilor în cadrul unui grup de lucru, din care să facă parte și reprezentanți ai Parlamentului și UAM, pentru a identifica soluții legislative care să răspundă realităților sistemului și interesului public.

Facebook/Ministerul Justiției

Amintim că, pe 10 iulie, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la Lege cu privire la avocatură, în ultima ședință a actualei legislaturi. Pe 11 iulie, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a comunicat că proiectul de lege a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit organizației, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”. Astfel, Uniunea a anunțat că, începând cu 15 iulie, avocații intră în grevă generală, în semn de protest. Aceasta este preconizată să dureze până pe 25 iulie.

Pe 14 iulie, și Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Legea cu privire la avocatură. UNBR și-a exprimat solidaritatea cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și a făcut apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.

La rândul său, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a declarat îngrijorat față de modul în care au fost adoptate modificările legislative. Acesta a atras atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: