Control mai riguros pentru posesia, transferul, importul și exportul armelor în cazul civililor
Full Article 2 minutes read

Control mai riguros pentru posesia, transferul, importul și exportul armelor în cazul civililor

Regimul de posesie, transfer, import și export al armelor cu destinație civilă va fi supus unui control mai riguros din partea statului. Cabinetul de miniștri a aprobat, pe 31 mai, o serie de amendamente la Legea privind regimul armelor și munițiilor cu destinație civilă.

Cadrul normativ descrie condițiile de avizare a armurierilor, pentru a efectua testarea tehnică periodică a armelor și pentru a desfășura operațiuni de dezactivare a armelor de foc. La fel, este reglementată procedura eliberării permisului de transfer al armelor.

Totodată, este instituit mecanismul de marcare, care va permite trasabilitatea armelor și munițiilor civile în conformitate cu directivele corespunzătoare ale UE. Este obligatorie susținerea examenului medical sau psihologic pentru toți posesorii de arme, precum și a cursurilor de instruire teoretică și practică pentru persoanele care intenționează să procure arme supuse autorizării. De asemenea, sunt prevăzute proceduri de avizare a operațiunilor de import și export cu arme, piese și muniții letale destinate uzului civil.

Cea mai mare problemă în circuitul ilegal de arme este identificarea ultimului proprietar legal al acestora. Prin amendamentele operate, sunt instituite mecanismele care lipseau până în acest moment și care ne vor ajuta să asigurăm trasabilitatea armelor la nivel național, dar și să continuăm schimbul de informații calitative cu partenerii noștri din spațiul UE, inclusiv pe platforma Hub-ului de Securitate al UE la Chișinău”, a declarat secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Vlad Cojuhari.

Menționăm că, în perioada 2014-2023, au fost operate o serie de modificări la Legea nr. 130/2012 privind regimul armelor și munițiilor cu destinație civilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: