Controversa manualului de istorie: reacția Comunității Evreiești după declarația lui Perciun că „nu sunt lucruri dramatice”

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova a reacționat la declarațiile ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, privind menținerea în uz a manualului de istorie pentru clasa a XII-a, în pofida avizului critic primit din Israel. Într-un comunicat de presă, Comunitatea a solicitat retragerea imediată a acestuia, subliniind că este „datoria morală și legală a statului de a asigura o educație istorică veridică”.

„Poziția recent exprimată de domnul ministru Perciun, potrivit căreia nu ar exista „lucruri dramatice” în manual, contravine direct avizului critic al Institutului Yad Vashem, centrul mondial pentru comemorarea Holocaustului, și analizei detaliate realizate de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care a identificat numeroase derapaje grave în conținutul acestui manual. Atragem atenția că în acest caz nu este vorba despre diferențe de opinie academică, ci despre o datorie morală și legală a statului Republica Moldova de a asigura o educație istorică veridică și conformă angajamentelor internaționale asumate inclusiv în cadrul IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance)”, se mai menționează în comunicat.

Potrivit Comunității, manualul conține formulări, omisiuni și interpretări care minimalizează responsabilitatea regimului Antonescu în Holocaustul din România, dar şi pe teritoriile Basarabiei și Transnistriei.

În context, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova solicită retragerea imediată din uz a acestui manual de istorie, până la revizuirea sa completă. De asemenea, cere reformularea conținutului manualului în baza concluziilor experților internaționali și a materialelor validate de Institutul „Elie Wiesel” și Yad Vashem și declanșarea unei dezbateri publice reale, cu participarea istoricilor, pedagogilor, supraviețuitorilor Holocaustului și a societății civile.

    „În lipsa acestor măsuri, ne rezervăm dreptul de a contesta decizia Ministerului în instanță, pentru a proteja dreptul la o educație corectă, negaționismul istoric fiind o formă de discriminare și o amenințare la adresa demnității memoriei victimelor. Nu putem educa generațiile viitoare în spiritul adevărului și al toleranței, dacă se încearcã falsificarea trecutului”, susține Comunitatea.

    Amintim că Memorialul Victimelor Holocaustului din Israel, „Yad Vashem”, a evaluat noul manual „Istoria românilor și universală” pentru clasa a XII-a din R. Moldova, despre care mai multe voci din societate susțin că ar justifica regimul Antonescu. Evaluări au fost realizate și de facultățile de istorie din țară, precum și de Academia de Științe. „Avizul de la Yad Vashem este mai critic”, a comunicat ministrul Educației, Dan Perciun. Cu toate acestea, „nu sunt lucruri dramatice care ar justifica retragerea manualului”, a adăugat Perciun, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, făcând referire la opinia comunității istorice. Ministrul a spus că se va încerca găsirea unui compromis, prin oferirea în școli a unor materiale suplimentare pe tema Holocaustului.

    Perciun a adăugat că „din perspectiva eminenților istorici de la noi din țară, nu există probleme în manual”. „Deci, avizele pe care le-am primit sunt toate pozitive. Bineînțeles, cu anumite recomandări, cu anumite sugestii pentru îmbunătățire”, a menționat el.

    Ministrul a spus că „avizul de la „Yad Vashem” este mai critic” și că „sunt mai multe sugestii acolo”.

    „Din punct de vedere al comunității istoricilor cu care am discutat, nu sunt lucruri dramatice care ar justifica retragerea manualului. Sunt lucruri care pot fi îmbunătățite într-o viitoare ediție”, a subliniat perciun.

    ***

    La începutul anului 2025, în Republica Moldova, s-a discutat intens despre noul manual de istorie pentru clasa a XII-a. Unii istorici, politicieni și activiști au fost revoltați de modul în care sunt prezentate anumite subiecte istorice sensibile pentru societate. De exemplu, s-a afirmat că în manual se glorifică nazismul, iar perioada sovietică este denigrată pe nedrept. Corespondenta NewsMaker, Ecaterina Dubasova, a analizat manualul și a relatat ce conține, ce lipsește, dacă criticile sunt justificate și care este opinia experților pe această temă. Detalii – AICI.

    În timpul unei conferințe de presă, reprezentanții Comunității Evreiești din Moldova au declarat că manualul conține nereguli „metodologice și istorice”. Potrivit IPN, președintele Comunității Evreiești din Moldova Alexander Bilinkis a declarat că falsificarea istoriei și încercarea de a minimiza Holocaustul este o problemă extrem de gravă. El consideră că în manual s-ar încerca justificarea regimului Antonescu prin afirmații potrivit cărora acesta nu a participat la deportările în masă a evreilor. De asemenea, în opinia lui Bilinkis, sunt trecute sub tăcere crimele în masă și deportările violente, fiind prezentate doar fraze generale care ascund cruzimea evenimentelor.

    Pe 18 februarie, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că manualul va fi expediat Memorialului Victimelor Holocaustului din Israel „Yad Vashem” pentru efectuarea unei recenzii. Ministrul susținea că „concluziile acestei evaluări vor fi integrate în deciziile ulterioare”.

    If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

    Știri similare

    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    x
    x

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: