Din cauza numărului tot mai mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultimele zile, Republica Moldova intră din codul portocaliu în codul roşu epidemiologic. Informația a fost prezentată de coordonatoarea Campaniei naţionale de vaccinare, Ninel Revenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
„Avem 142 de cazuri la 100 de mii de populaţie în ultimele 14 zile, ceea ce presupune că noi intrăm în codul de alertă codul roşu. Trecem de la codul portocaliu la codul roşu. Ceea ce presupune noi restricţii în societate. Dar cu aceste restricţii va veni comisia respectivă”, a declarat Ninel Revenco.
Ala Tocarciuc, expert internaţional în sănătate publică, a precizat că instituirea unor măsuri de protecţie mai drastice depinde în mare parte de comportamentul cetăţenilor, modul în care aceştia vor respecta măsurile epidemiologice şi se vor imuniza împotriva COVID-19.
„Depinde de numărul de cazuri noi, acum sunt indicatori noi. În trecut era de 14 zile, acum este de 7 zile, pentru că perioada de incubare s-a redus şi primele simptome apar mult mai devreme decât în cazul tulpinelor anterioare. Nu este exclusă aplicarea acestei măsuri ca şi stare excepţională, dacă o să ajungem la un număr mare de îmbolnăviri. După criteriile vechi, noi deja suntem în zonă roşie. Dacă acest număr va creşte… Aici e totul foarte schimbător, depinde şi de măsurile pe care le ia societatea. Poate fi evitată acesată stare dacă noi ne mobilizăm pe unele direcţii şi ne mişcăm mai repede”, a menționat Ala Tocarciuc.
Joi, 1 septembrie, în Moldova au fost înregistrate 579 cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar alte cinci persoane au fost răpuse de virus.
Amintim că, ultima oară, în Moldova a fost decretată stare de urgență în sănătate publică pe 31 martie 2020. Aceasta urma să expire pe 30 mai. Premierul interimar de atunci, Aureliu Ciocoi, nu a prezentat, însă, în plenul parlamentului și un plan cu privire la lista de restricții care urmează să fie impuse. Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că inițiativa votată de deputații din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” nu corespunde prevederilor Legii Supreme a statului, iar starea de urgență a fost anulată.