Copil de 6 ani, diagnosticat cu o infecție care poate fi fatală, salvat de medicii din Chișinău. A fost externat fără sechele

Un copil în vârstă de 6 ani, diagnosticat cu infecție meningococică și meningo-encefalită meningococică în formă gravă, a fost salvat de medicii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Potrivit unui comunicat emis de instituția medicală, băiatul a fost internat pe data de 15 februarie. Pe lângă diagnosticul pus de medici, acesta suferea de o serie de boli, între ele edem cerebral, bronșită acută, anemie de gradul I și infecție a căilor urinare.

Potrivit sursei citate, diagnosticul de infecție meningococică a fost confirmat prin teste de biologie moleculară, teste biochimice și date clinice.

„Datorită internării precoce a pacientului și administrării țintite a tratamentului antimicrobian, copilul a prezentat o evoluție pozitivă pe parcursul spitalizării”, anunță Spitalul de Boli Infecțioase.

Minorul a fost externat „fără sechele” și „în stare satisfăcătoare”, pe 28 februarie.

Toma Ciorbă – SCBI/Facebook

De ce infecția meningococică este periculoasă

Potrivit specialiștilor, infecția meningococică continuă să fie o problemă actuală care afectează copiii atât din Republica Moldova, cât și din alte țări. Este una dintre cele mai grave boli infecțioase, evoluând sub diferite forme clinice: localizate, generalizate, cu afectarea sistemului nervos central. Copiii dezvoltă adesea meningită meningococică cu evoluție fulminantă și diverse complicații. La copii, infecția meningococică are adesea o evoluție gravă sau chiar letală, cu risc de sechele semnificative, în cazul în care nu este inițiat tratamentul antibacterian corespunzător.

Cei mai predispuși bolii sunt copiii, în special cei cu vârsta de până la 6 ani (70-80%). Probabilitatea de a te infecta scade odată cu vârsta, susțin specialiștii. Cel mai des, boala apare în perioada de iarnă și primăvară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: