Corneliu Furculiță și Pavel Voicu, acuzați de abuz de serviciu. Ar fi încercat să scape de dosar penal o rudă a deputatului socialist
Full Article 4 minutes read

Corneliu Furculiță și Pavel Voicu, acuzați de abuz de serviciu. Ar fi încercat să scape de dosar penal o rudă a deputatului socialist

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp cere Procuraturii Generale să ridice imunitatea deputatului Partidului Socialiștilor (PSRM) Corneliu Furculiță. De asemenea, parlamentarul solicită demisia ministrului de Interne Pavel Voicu. Totul după ce portalul NordNews.md a publicat o investigație din care reiese că cei doi oficiali ar fi mușamalizat un potențial dosar penal pe numele nepotului lui Corneliu Furculiță. Pavel Voicu neagă orice implicare. 

Lilian Carp citează din investigația publicată de portalul din nordul țării, din care reiese că unul dintre nepoții lui Corneliu Furculiță a fost surprins în stare de ebrietate la volan.

„Deputatul s-a implicat pentru a-și scăpa nepotul de dosar penal. Pe 25 octombrie 2020, a fost prins de către agenții de patrulare, în stare de ebrietate, la volan, nepotul lui Corneliu Furculiță – Gorea Sergiu. În opinia mea, aceste acțiuni constituie abuz de putere sau de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, ce necesită investigate de instituțiile de drept. Solicit Procuraturii Generale să investigheze acțiunile lui Corneliu Furculiță cu participarea și implicarea ministrului de Interne, Pavel Voicu”, a declarat Carp într-un briefing din 9 noiembrie.

Deputatul PAS cere Procuraturii Generale să pornească procedura ridicării imunității deputatului Corneliu Furculiță, pentru a putea fi cercetat penal. În același timp, cere demiterea ministrului Pavel Voicu.

„Solicit revocarea din funcție a domnului Voicu pentru mușamalizarea acestui caz, dar ar fi nevoie de demisia întregului guvern, pentru că este un staff electoral a lui Dodon și încearcă să fraudeze alegerile. Avem zeci și sute de cazuri de vieți schilodite din cauza șoferilor beți la volan, iar însuși ministrul de Interne încearcă să mușamalizeze un astfel de caz”, a mai declarat Lilian Carp.

Reacția vine după ce portalul NordNews a publicat mai multe înregistrări audio în care se presupune că figurează deputatul PSRM Corneliu Furculiță, soția acestuia, ministrul Pavel Voicu, ruda lui Furculiță – Vasilii Gorea, șeful Secției înmatriculare a transportului și calificare a conducătorilor auto din Bălţi și consilier raional de Fălești, ofițerul de urmărire penală Constantin Andronic și nepotul lui Corneliu Furculiță – Sergiu Gorea.

Din discuții reiese că Sergiu Gorea ar fi fost oprit de poliție în timp ce conducea în stare de ebrietate. Mătușa și unchiul său – Ludmila și Corneliu Furculiță discută cu el și îi dau indicații cum să procedeze și cu cine să discute pentru a scăpa de dosar penal, doar cu o amendă. Ulterior, acesta este sunat de o persoană despre care jurnaliștii scriu că este Pavel Voicu. Acesta cere detalii despre circumstanțele în care a fost oprit Sergiu Gorea de către polițiști.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul de Interne neagă orice implicare: „Nu am fost implicat în acțiuni ilegale și nu am făcut abuz de funcția deținută în perioada activității de ministru și consider aceste materiale apărute în presă informații false menite să ducă în eroare opinia publică”.

Pe de altă parte, Voicu menționează că va insista asupra unei anchete care să verifice aceste interceptări telefonice, legalitatea lor și scopul: „Este vizibilă interpretarea acestor comunicări și ruperea din context a unor informații, dar cu regret unele mijloace de informare nu au verificat cu atenție sursele pe care le au și interesele lor ascunse”.

***

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PSRM, Irina Astahova, a declarat: „PSRM nu comentează falsuri și provocări lansate cu scopul de a murdări membrii și susținătorii Partidului Socialiștilor, în special în plină campanie electorală”.

De asemenea, am contactat reprezentanții Procuraturii Generale ca să aflăm dacă va fi ridicată imunitatea deputatului Corneliu Furculiță. Vom reveni cu detalii.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: