Corneliu Gurin și Adriana Bețișor vor fi audiați de Comisia „Laundromat”

O nouă rundă de audieri publice a fost organizată, pe 17 februarie de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova (Comisia ”Laundromat”).

Invitatul audierilor de astăzi a fost adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție Eduard Varzari. Potrivit acestuia, recomandările formulate către Republica Moldova au vizat mai multe autorități, inclusiv organele de drept, printre care Procuratura Generală, dar și Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor ș.a.

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție a sugerat că mai multe detalii ar putea oferi ex-șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor care a instrumentat dosarele privind frauda bancară în perioada respectivă.

Președinta Comisiei ”Laundromat”, Inga Grigoriu, a anunțat că Comisia va adresa Adrianei Bețișor invitația de a răspunde la unele întrebări, eventual – în formă scrisă.

Totodată, Inga Grigoriu a comunicat că pentru ședința din săptămâna viitoare a Comisiei, este invitat Corneliu Gurin, Procurorul General al Republicii Moldova în anii 2013-2016.

În concluziile audierilor de astăzi, președinta Comisii de anchetă a remarcat că fenomenele legate de spălarea banilor nu au încetat, iar acest fapt umbrește imaginea Republicii Moldova ca stat de drept.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: