Piața centrală
Максим Андреев, NewsMaker

Coronavirus în Moldova: 668 de cazuri noi și 14 decese în rândul pacienților infectați

Alte 688 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 5 cazuri sunt de import (Turcia-3, Italia-1, Irlanda-1). De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 14 decese.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 70 256 cazuri.

Total teste efectuate –3306 dintre care primar – 2934 şi repetat – 372.

Din numărul total de cazuri, 44 sunt lucrători medicali: medici-10, asistenți medicali-29, personal auxiliar-5.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 813 – stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1503 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 680 persoane au fost tratate și externate. În total, 51 102 persoane au fost tratate  de COVID-19.

În total, 7532 persoane sunt în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, iar 25 301 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, informăm despre înregistarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 1642: Femeie de 81 ani, din mun. Chişinău, internată la Spitalul Clinic аl Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, pe 11 octombrie. Comorbidităţi: angină pectorală de efort, hipertensiune arterială.

Deces 1643: Bărbat de 65 ani, din r-nul Străşeni, internat la IMSP SR Străşeni, pe 22 octombrie. Comorbidităţi: cardiopatie ischemică, angină pectorală de efort, hipertensiune arterială.

Deces 1644: Bărbat de 70 ani, din mun. Chişinău, internat la SCM “Gh. Paladi”, pe 12 octombrie. Comorbidităţi: cardiopatie mixtă, angină pectorală de efort, hipertensiune arterială.

Deces 1645: Femeie de 59 ani, din r-nul Drochia, internată la IMSP SR Drochia, pe 10 octombrie. Comorbidităţi: diabet zaharat, cardiopatie hipertensivă.

Deces 1646: Bărbat de 62 ani, din mun. Chişinău, transferat de la IMSP SR Ialoveni, la Institutul de Medicină Urgentă, pe 17 octombrie. Comorbidităţi: diabet zaharat, nefropatie diabetică.

Deces 1647: Femeie de 62 ani, din r-nul Teleneşti, internată la Institutul de Medicină Urgentă, pe 20 octombrie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială, diabet zaharat, nefropatie diabetică.

Deces 1648: Femeie de 71 ani, din r-nul Edineț, transferată de la Spitalul de Stat, la Institutul de Medicină Urgentă, pe 21 octombrie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 1649: Femeie de 63 ani, din r-nul Donduşeni, transferată de la SCBI “T. Ciorbă”, la Institutul de Medicină Urgentă, pe 5 octombrie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială.

Deces 1650: Bărbat de 65 ani, din r-nul Briceni, internat la Spitalul Clinic Bălţi, pe 21 octombrie, cu bronhopneumonie comunitară bilaterală.

Deces 1651: Bărbat de 73 ani, din mun. Chişinău, internat la SCM “Gh. Paladi”, pe 2 octombrie. Comorbidităţi: cardiopatie mixtă, angină pectorală de efort, hipertensiune arterială.

Deces 1652: Femeie de 66 ani, din mun. Chişinău, internată la SCM “Gh. Paladi”, pe 29 septembrie, cu pneumonie comunitară viruso-bacteriană bilaterală.

Deces 1653: Bărbat de 71 ani, din r-nul Sângerei, internat la Spitalul Clinic Republican, pe 10 octombrie. Comorbidităţi: cardiopatie mixtă, angină pectorală de efort, hipertensiune arterială.

Deces 1654: Bărbat de 57 ani, din r-nul Sângerei, internat la Spitalul Clinic Republican, pe 11 octombrie. Comorbidităţi: hipertensiune arterial, cardiopatie mixtă, angină pectorală de effort.

Deces 1655: Medicul neurochirurg Leonid Nagacevschi de 57 ani, care a activat 33 de ani în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Medicul a fost internat pe 1 octombrie la Institutul de Medicină Urgentă, fiind confirmată infecţia COVID-19.

Până la ziua de azi, 46 lucrători medicali au decedat din cauza COVID-19.

Menționăm că Ministerul Sănătății nu a confirmat decesul medicului anestezist-reanimatolog din stânga Nistrului, care a murit pe 22 octombrie într-un spital din Slobozia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

„Ar trebui să demisioneze”. Reacții după ce primarul Ceban a fost interzis în România și spațiul Schengen

Decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și pe întreg teritoriul Schengen a provocat reacții în mediul online. În timp ce unii spun că Ceban ar trebui să demisioneze din funcția de edil, alții declară că măsura împotriva acestuia ar fi fost luată „la comanda” autorităților centrale ale Republicii Moldova. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.

Partidul Național Moldovenesc a salutat decizia luată în privința lui Ion Ceban.

Este o reacție firească față de un politician care a încercat să-i păcălească pe toți că este pro-european, în timp ce servește, în realitate, interesele Rusiei. Moldovenii au ales direcția clară: Uniunea Europeană. Fără Ceban, Tkaciuk, Stoianoglo, Chicu, și alți politicieni pro-ruși deghizați peste noapte în mari pro-europeni”, a menționat formațiunea.

La rândul său, ex-consilierul municipal al Platformei DA Victor Chironda consideră că interdicția lui Ceban face imposibil ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene.

Era și de așteptat. Dincolo de deserviciul de imagine făcut Republicii Moldova în procesul de aderare la UE, acum șansele ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene sunt zero. (…) Floricele și pavaj e tot la ce poate spera acum orașul Chișinău. În loc să își respecte promisiunile din 2019 și să se ocupe de oraș, Ceban a preferat să facă politică și jocuri ascunse cu tot felul de politicieni dubioși din Moldova și din afară. Acum culegem roadele. Acum, în mod normal, pentru a nu periclita dezvoltarea orașului, Ion Ceban ar trebui să demisioneze din funcție. Dar pentru asta e nevoie de onoare și responsabilitate de care domnia sa nu prea dispune”, a spus el.

Cu un mesaj asemănător a venit și consiliera municipală PAS Anetta Dabija.

Printre altele, nu știu cât de greu va fi pentru orașul nostru ca în următorii ani să acceseze fonduri europene. Că nu dă nimeni fonduri unei astfel de administrații. Iar asta înseamnă bani de care Chișinăul chiar are nevoie. Pentru patrimoniu cultural, transport public (mai ales asta), amenajare spații publice și o mulțime de alte aspecte de care alte orașe vor beneficia odată cu procesul de integrare europeană. Iar Chișinăul, nu. Cel puțin, atâta timp cât Ion Ceban va fi primarul capitalei noastre”, a menționat Dabija.

Iar Blocul Alternativa, din care face parte și partidul lui Ceban, Mișcarea Alternativă Națională, a declarat că decizia ar fi fost luată „la comanda” conducerii țării noastre.

La comanda autorităților Republicii Moldova, primarului capitalei i-a fost interzis accesul pe teritoriul țărilor Uniunii Europene. Știm că regimul de la Chișinău a pregătit pentru zilele următoare o serie întreagă de acțiuni represive împotriva lui Ion Ceban și, în general, împotriva Blocului Alternativa. (…) Regimul Sandu tremură de frică. Doar perspectiva organizării unor alegeri democratice în Republica Moldova a provocat panică și derută în rândul guvernării, iar înfrângerea inevitabilă o împinge spre tot mai multe greșeli, absurdități și crime”, a menționat formațiunea.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: