Percheziții la persoane apropiate lui Șor: cum pregătesc coruperea și influențarea alegerilor din toamnă (VIDEO)

ACTUALIZARE 17:30Oamenii legii oferă noi detalii despre perchezițiile desfășurate în nordul și centrul țării, într-un dosar penal ce vizează coruperea electorală în contextul alegerilor parlamentare din septembrie. Potrivit PCCOCS, investigațiile îl vizează pe un bărbat și o femeie, fiind cercetate, totodată, și fapte de finanțare ilegală a partidelor politice și de spălare a banilor.

Potrivit oamenilor legii, gruparea ar fi acționat în interesul organizației criminale „Șor”. Aceasta ar folosi bani de proveniență incertă, transferați prin aplicația mobilă PSB, a băncii ruse „Promsveazibank” – aflată sub sancțiuni internaționale. Banii ar fi fost convertiți ilegal în lei moldovenești și utilizați pentru influențarea alegătorilor și susținerea financiară a partidelor, inclusiv prin metode ce intră sub incidența legii privind spălarea banilor.

În timpul perchezițiilor, au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, documente bancare și copii ale unor procese-verbale care ar atesta cazuri de corupere electorală pasivă comisă de subalternii celor doi suspecți, cu vârste de 38 și 50 de ani.

Anchetatorii susțin că, în această perioadă, membrii grupului ar fi început să folosească o nouă aplicație – „Taito” – pentru a comunica în grupuri închise cu cetățenii racolați în scop electoral. Potrivit probelor, persoanele recrutate își ofereau voluntar datele personale, inclusiv codul numeric personal și adresa de domiciliu, pentru a putea accesa aplicația.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să nu furnizeze date cu caracter personal în condiții neclare, mai ales în situații care ar putea sugera tentative de influențare ilegală a votului la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Conform legislației în vigoare, coruperea alegătorilor se pedepsește atât contravențional, cât și penal.

Știre inițială 11:06 – Oamenii legii au descins cu percheziții, pe 26 iunie, în mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv în raionul Orhei. Acțiunile vizează infracțiuni precum coruperea alegătorilor, finanțarea ilegală a partidelor politice și spălarea de bani, a precizat pentru NM ofițera de presă a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu.

„Atunci când desfășurarea urmăririi penale va avansa, vom reveni cu amănunte, în măsura în care acestea nu ar împiedica efectuarea măsurilor procesual-penale”, a precizat Bețivu.

Deocamdată, autoritățile nu au oferit detalii despre cine sunt vizați de aceste descinderi sau în ce alte localități anume se desfășoară perchezițiile.

De menționat, însă, că, în această dimineață, reprezentanți ai echipei oligarhului fugar Ilan Șor au acuzat autoritățile că au desfășurat percheziții în raionul Orhei cu scopul de a împiedica participarea protestatarilor la manifestația organizată împotriva vizitei premierului Dorin Recean în localitate. Oamenii legii nu au comentat, deocamdată, acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: