Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a comentat declarațiile primarului Ion Ceban, care a afirmat că, în situația de la Durlești, ar trebui să intervină Guvernul prin fondul de rezervă și că autoritățile centrale pasează responsabilitatea către cele locale. Oficialul a spus că Guvernul a venit cu oferte de cazare pentru victime și va oferi vouchere. Totodată, el a anunțat că, pe 19 mai, Ministerul a trimis specialiști ai Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică (INST) la locul incendiului, pentru ca ulterior să fie ridicată construcția provizorie care să protejeze clădirea de ploi. „Consolidarea și, inclusiv, expertiza costă bani”, a evidențiat Bolea. El a mai spus că Ministerul a trimis o echipă INST, însoțită de CNA, la Primăria Durlești pentru a ridica documente referitoare la clădirea afectată de incendiu.
„Guvernul Republicii Moldova întotdeauna este axat pe interesele oamenilor și vine cu soluții foarte concrete. Noi am fost acolo ieri. Domnul ministru al Educației a venit cu o ofertă și primele patru familii au fost cazate deja în cămin și oferta este deschisă în continuare pentru toți doritorii care au nevoie de a fi gazați, fără nici un fel de plată. În plus, Ministerul Protecției Sociale, domnul Buzu a declarat despre acele vouchere. (…) Acele vouchere urmează, în următoarele zile, să fie anunțate despre ce sunt ele. (…) Adică, dacă vorbim despre lucruri care se fac pentru locuitorii acestui bloc, ele deja se întâmplă pe segmentul Guvernului”, a comunicat Bolea în timpul unor declarații de presă.
Bolea a mai spus că, în dimineața zilei de 19 mai, Ministerul a trimis trei specialiști de la INSP „care trebuie să stabilească și să vină cu recomandări foarte clare către OATUCL (nota red. Oficiul Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe), o altă agenție a Ministerului Infrastructurii, pentru consolidarea acoperișului”. „Urmează ploi și noi trebuie cât de curând să finalizăm procesul de consolidare a acoperișului. (…) Asta este prioritatea numărul 1 a Ministerului Infrastructurii. Astăzi, până după masă, trebuie să vină recomandările din partea experților în baza cărora OATUCL va face un caiet de sarcini și o schiță în ce mod va fi consolidat acoperișul acestui bloc”, a adăugat ministrul.
Întrebat dacă ar putea exista și intervenții din fondul de rezervă al Guvernului pentru acele familii, Bolea a răspuns: „Păi, în prima fază, noi vorbim despre stabilirea sumelor, după care noi vom veni cu o cerere, din partea Guvernului – din fondul de rezervă să facem plăți, pentru că consolidarea și inclusiv expertiza costă bani. Deci, Ministerul Infrastructurii va cere resurse financiare din fondul de rezervă pentru plata acestor servicii de consolidare a acoperișului, pentru proiectare, pentru expertizare”.
Potrivit lui Bolea, „controlul și supravegherea acestui bloc este evident pe Primăria Durlești”: „Noi, ca reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și ai Guvernului Republicii Moldova, evident că ne-am autosesizat, fără ca să ne invite nimeni absolut și ne-am implicat în toate aceste procese”.
„La fel de dimineață, noi am trimis INST-ul deja, însoțiți de ofițerii de la CNA, pentru ridicarea tuturor documentelor de la Primăria Durlești și ei vor veni cu o poziție foarte clară în privința legalității tuturor actelor emise și a construcției acestui bloc”, a anunțat Bolea.
***
Mansarda blocului de locuințe a luat foc pe 16 mai. Apelul la Serviciul 112 a fost efectuat la ora 15:57. Mansarda se află pe strada Tudor Vladimirescu nr. 75 din orașul Durlești, municipiul Chișinău. Incendiul a fost localizat la ora 19:45, însă lichidat complet pe 17 mai, la ora 04:08. Flăcările au distrus aproximativ 1500 m² din acoperișul blocului de locuințe. 16 persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței. Trei persoane au ajuns la spital.
Pe 17 mai, Ministerul Infrastructurii a anunțat că a dispus inițierea unui control inopinat de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică.
Pe 18 mai, ministrul Muncii, Alexei Buzu, și ministrul Educației, Dan Perciun, s-au deplasat la locul incendiului din Durlești. Buzu a anunțat că familiile afectate vor primi vouchere pentru necesități urgente, iar celor care au nevoie de cazare temporară li se va oferi un loc de trai. Și ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a fost la locul incendiului. Oficialul a anunțat că Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică va efectua o expertiză tehnică și va propune soluții pentru protejarea clădirii de ploi. Deși locatarilor li s-a oferit cazare în cămin, unele familii au preferat să rămână în locuințele lor. Ministrul a mai declarat că locatarilor le-a fost oferită o soluție – cazare în cămin. Totuși, a adăugat ministrul, o parte dintre familii au ales să rămână în locuințele lor.
Pe 19 mai, președinții fracțiunii PAS din Consiliul Local Durlești și Consiliul Municipal Chișinău au anunțat că 180 de apartamente au fost afectate de incendiu, dintre care 16, situate la mansardă, au suferit daune totale. În următoarele zile va fi ridicată o construcție provizorie pentru a proteja clădirea de ploi. Președinții fracțiunii au anunțat că au solicitat sprijin financiar din fondurile de rezervă ale localităților pentru a ajuta victimele. De asemenea, PAS i-a cerut primarului Ion Ceban să convoace Comisia pentru Situații Excepționale pentru alocarea de ajutoare materiale.
Tot pe 19 mai, Ion Ceban a declarat că problema nu ar trebui pusă „pe umerii Primăriei Chișinău”, subliniind că ar trebui să se intervină prin fondul de rezervă al Guvernului. Totuși, edilul a menționat că se vor căuta soluții pentru a aloca încă 3 milioane de lei Primăriei Durlești pentru investiții, ca „să poată folosi acești bani la ajutorarea oamenilor”.