„Costă bani”. Bolea, despre implicarea Guvernului în cazul incendiului de la Durlești

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a comentat declarațiile primarului Ion Ceban, care a afirmat că, în situația de la Durlești, ar trebui să intervină Guvernul prin fondul de rezervă și că autoritățile centrale pasează responsabilitatea către cele locale. Oficialul a spus că Guvernul a venit cu oferte de cazare pentru victime și va oferi vouchere. Totodată, el a anunțat că, pe 19 mai, Ministerul a trimis specialiști ai Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică (INST) la locul incendiului, pentru ca ulterior să fie ridicată construcția provizorie care să protejeze clădirea de ploi. „Consolidarea și, inclusiv, expertiza costă bani”, a evidențiat Bolea. El a mai spus că Ministerul a trimis o echipă INST, însoțită de CNA, la Primăria Durlești pentru a ridica documente referitoare la clădirea afectată de incendiu.

„Guvernul Republicii Moldova întotdeauna este axat pe interesele oamenilor și vine cu soluții foarte concrete. Noi am fost acolo ieri. Domnul ministru al Educației a venit cu o ofertă și primele patru familii au fost cazate deja în cămin și oferta este deschisă în continuare pentru toți doritorii care au nevoie de a fi gazați, fără nici un fel de plată. În plus, Ministerul Protecției Sociale, domnul Buzu a declarat despre acele vouchere. (…) Acele vouchere urmează, în următoarele zile, să fie anunțate despre ce sunt ele. (…) Adică, dacă vorbim despre lucruri care se fac pentru locuitorii acestui bloc, ele deja se întâmplă pe segmentul Guvernului”, a comunicat Bolea în timpul unor declarații de presă.

Bolea a mai spus că, în dimineața zilei de 19 mai, Ministerul a trimis trei specialiști de la INSP „care trebuie să stabilească și să vină cu recomandări foarte clare către OATUCL (nota red. Oficiul Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe), o altă agenție a Ministerului Infrastructurii, pentru consolidarea acoperișului”. „Urmează ploi și noi trebuie cât de curând să finalizăm procesul de consolidare a acoperișului. (…) Asta este prioritatea numărul 1 a Ministerului Infrastructurii. Astăzi, până după masă, trebuie să vină recomandările din partea experților în baza cărora OATUCL va face un caiet de sarcini și o schiță în ce mod va fi consolidat acoperișul acestui bloc”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă ar putea exista și intervenții din fondul de rezervă al Guvernului pentru acele familii, Bolea a răspuns: „Păi, în prima fază, noi vorbim despre stabilirea sumelor, după care noi vom veni cu o cerere, din partea Guvernului – din fondul de rezervă să facem plăți, pentru că consolidarea și inclusiv expertiza costă bani. Deci, Ministerul Infrastructurii va cere resurse financiare din fondul de rezervă pentru plata acestor servicii de consolidare a acoperișului, pentru proiectare, pentru expertizare”.

Potrivit lui Bolea, „controlul și supravegherea acestui bloc este evident pe Primăria Durlești”: „Noi, ca reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și ai Guvernului Republicii Moldova, evident că ne-am autosesizat, fără ca să ne invite nimeni absolut și ne-am implicat în toate aceste procese”.

„La fel de dimineață, noi am trimis INST-ul deja, însoțiți de ofițerii de la CNA, pentru ridicarea tuturor documentelor de la Primăria Durlești și ei vor veni cu o poziție foarte clară în privința legalității tuturor actelor emise și a construcției acestui bloc”, a anunțat Bolea.

***

Mansarda blocului de locuințe a luat foc pe 16 mai. Apelul la Serviciul 112 a fost efectuat la ora 15:57. Mansarda se află pe strada Tudor Vladimirescu nr. 75 din orașul Durlești, municipiul Chișinău. Incendiul a fost localizat la ora 19:45, însă lichidat complet pe 17 mai, la ora 04:08. Flăcările au distrus aproximativ 1500 m² din acoperișul blocului de locuințe. 16 persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței. Trei persoane au ajuns la spital.

Pe 17 mai, Ministerul Infrastructurii a anunțat că a dispus inițierea unui control inopinat de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică.

Pe 18 mai, ministrul Muncii, Alexei Buzu, și ministrul Educației, Dan Perciun, s-au deplasat la locul incendiului din Durlești. Buzu a anunțat că familiile afectate vor primi vouchere pentru necesități urgente, iar celor care au nevoie de cazare temporară li se va oferi un loc de trai. Și ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a fost la locul incendiului. Oficialul a anunțat că Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică va efectua o expertiză tehnică și va propune soluții pentru protejarea clădirii de ploi. Deși locatarilor li s-a oferit cazare în cămin, unele familii au preferat să rămână în locuințele lor. Ministrul a mai declarat că locatarilor le-a fost oferită o soluție – cazare în cămin. Totuși, a adăugat ministrul, o parte dintre familii au ales să rămână în locuințele lor.

Pe 19 mai, președinții fracțiunii PAS din Consiliul Local Durlești și Consiliul Municipal Chișinău au anunțat că 180 de apartamente au fost afectate de incendiu, dintre care 16, situate la mansardă, au suferit daune totale. În următoarele zile va fi ridicată o construcție provizorie pentru a proteja clădirea de ploi. Președinții fracțiunii au anunțat că au solicitat sprijin financiar din fondurile de rezervă ale localităților pentru a ajuta victimele. De asemenea, PAS i-a cerut primarului Ion Ceban să convoace Comisia pentru Situații Excepționale pentru alocarea de ajutoare materiale.

Tot pe 19 mai, Ion Ceban a declarat că problema nu ar trebui pusă „pe umerii Primăriei Chișinău”, subliniind că ar trebui să se intervină prin fondul de rezervă al Guvernului. Totuși, edilul a menționat că se vor căuta soluții pentru a aloca încă 3 milioane de lei Primăriei Durlești pentru investiții, ca „să poată folosi acești bani la ajutorarea oamenilor”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacții după atacul SUA din Iran: UE cere revenirea la negocieri, Rusia – „încetarea agresiunii”

Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a cerut duminică „tuturor părţilor să facă un pas în spate” şi să revină la masa negocierilor, după atacurile forţelor americane asupra unor instalaţii nucleare iraniene, potrivit Agerpres. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”. Pe de altă parte, Rusia, țară aflată în război și un aliat al Iranului, a criticat atacurile. Ministerul rus de Externe a cerut „încetarea agresiunii și intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”.

„Cer tuturor părţilor să facă un pas în spate, să se întoarcă la masa negocierilor şi să evite orice escaladare”, a scris Kallas pe reţeaua X, adăugând că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare şi că miniştrii de externe ai UE vor discuta situaţia luni.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a cerut duminică Iranului „să revină la masa negocierilor” în urma atacurilor americane asupra siturilor nucleare ale Teheranului. „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”, a declarat Starmer pe reţeaua X, subliniind că „stabilitatea în regiune este o prioritate”.

„Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne volatilă, iar stabilitatea în regiune este o prioritate. Facem apel la Iran să revină la masa negocierilor şi să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt acestei crize”, a adăugat el.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat o reuniune de urgență la sediul organizației ONU din Viena, după loviturile americane asupra a trei situri nucleare din Iran, relatează AFP. Întrunirea urmează să aibă loc luni, 23 iunie.

Alianța Nord-Atlantică spune că urmărește îndeaproape situația din Iran, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că forțele SUA au atacat trei principale instalații nucleare ale țării, a declarat un oficial NATO.

Rusia cere „încetarea agresiunii

Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internațional care va avea „consecințe eterne”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit atacul din Iran un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace. Măsuri de securitate sporită sunt luate la New York și la Washington, dar și în Israel.

Ministerul de Externe al Rusiei, țară aflată în război după ce a atacat Ucraina, a criticat atacurile efectuate de SUA asupra unor obiective nucleare din Iran.

„Rusia condamnă categoric loviturile efectuate de SUA asupra mai multor obiective nucleare din Iran, acțiuni ce încalcă grav dreptul internațional și Carta ONU, indiferent de justificările aduse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Rusia s-a adresat către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze la cele întâmplate.

„Este necesar ca acțiunile confruntaționale ale SUA și Israelului să fie respinse în mod colectiv. Facem apel la încetarea agresiunii și la intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”, a transmis MAE rus într-o declarație oficială.

Cu o reacție a venit și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Trump, care a venit ca un președinte pacificator, a început un nou război pentru SUA”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de TASS.

Totodată, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, că va merge astăzi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Plecam în această după-amiază la Moscova şi mâine dimineaţă am o întâlnire cu preşedintele Putin. Rusia este un prieten al Iranului”, a declarat Araghchi jurnaliştilor, adăugând că discuţiile vor viza situaţia de securitate din regiune şi consecinţele atacurilor lansate de SUA.

China cere armistițiu

China a acuzat SUA că au încălcat dreptul internațional prin atacul aerian asupra Iranului și că au crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează The Guardian. Într-un comunicat publicat pe X, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut un armistițiu.

„China solicită părților implicate în conflict, în special Israelului, să ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil, să asigure siguranța civililor și să înceapă dialogul și negocierile. China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a uni eforturile, pentru a susține justiția și pentru a lucra la restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a mai transmis MAE chinez.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă, citat de presa română. Preşedintele american a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că nu a fost raportată nicio creștere a nivelurilor de radiații în urma loviturilor americane asupra celor trei amplasamente nucleare din Iran, relatează Reuters.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: