Costul pentru perfectarea pașapoartelor ar putea să scadă cu 200 lei, din iulie
Full Article 2 minutes read

Costul pentru perfectarea pașapoartelor ar putea să scadă cu 200 lei, din iulie

Perfectarea pașapoartelor în Republica Moldova ar putea costa mai puțin. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, taxa ar urma să fie redusă cu 200 de lei. Noile prețuri vor intra în vigoare începând cu luna iulie, notează NM.

„Știm că acest război din Ucraina a provocat o creștere a cererilor de pașapoarte în multe țări europene, nu numai în Moldova”, a spus Gavrilița în cadrul ședinței plenare din 23 iunie, răspunzând la întrebarea deputatului PCRM despre situația pașapoartelor.

Ea a menționat că, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, pașapoartele moldovenești au început să fie tot mai solicitate și de către cetățenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană.

În ceea ce privește problema actuală cu „deficitul” pașapoartelor străine, Gavrilița a menționat că guvernul a reușit să cadă de acord asupra prelungirii valabilității pașapoartelor moldovenești. De asemenea, potrivit Nataliei Gavrilița, guvernul va achiziționa noi tehnologii care vor reduce costul pașapoartelor.

„Sperăm că acest lucru se va întâmpla în iulie. Costul obținerii unui pașaport va scădea cu circa 200 de lei”, a spus Gavrilița.

Anterior, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, spunea la televiziune că pașapoartele se vor ieftini cu cel puțin 200 de lei. „Adică dacă astăzi costă 850 de lei să eliberezi un pașaport în mod obișnuit, atunci cu siguranță va costa mai târziu cu 200 de lei mai ieftin”, a spus Eșanu.

De menționat că în Republica Moldova a existat un „deficit” de pașapoarte străine. De la 1 iunie, țara a limitat eliberarea de noi documente, iar valabilitatea unei părți a pașapoartelor cu „data de expirare” expirată a fost prelungită. În prezent, cetățenii moldoveni pot folosi pașapoarte cu valabilitate prelungită doar în Letonia, Israel, Rusia, Estonia, Armenia și Azerbaidjan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM запустил краудфандинг на Patreon. Станьте нашим соучастником

Теперь у каждого из вас, наших читателей, есть возможность внести свой вклад, и поддержать нас в том, что мы делаем, и стать частью изменения Молдовы к лучшему. Мы продолжим делать качественную журналистику в Молдове. И с вашей помощью сможем делать это еще лучше. Мы предлагаем на выбор 6 вариантов поддержать нас. С нас — безмерная благодарность и приятные плюшки. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. И выбирайте себе статус — от френда до президента.

Поддержать NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: