BNM i-a cerut lui Stoianoglo să-l ancheteze pe Platon încă din octombrie 2020. Precizările PCCOCS
Full Article 4 minutes read

BNM i-a cerut lui Stoianoglo să-l ancheteze pe Platon încă din octombrie 2020. Precizările PCCOCS

Anul trecut, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) i-a expediat o scrisoare procurorului general, prin care îl informa despre anumite declarații false depuse de omul de afaceri Veaceslav Platon și ar fi solicitat inițierea unei anchete. Portalul Cotidianul a publicat, pe 13 august, documentul. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Emil Gaitur a declarat că toate aceste informații au fost oficial înregistrate și redirecționate către instituție.

Potrivit scrisorii, datate cu 20 octombrie 2020, Octavian Armașu îi cerea procurorului general Alexandr Stoianoglo să demareze o anchetă împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, pentru prezentarea unor date false. Mai exact, Armașu precizează că, în anul 2015, Platon răspundea unei solicitări BNM, afirmând că deține o cotă nesemnificativă de acțiuni în cadrul Moldinconbank și nicio acțiune în cadrul Agroindbank.

Cu toate acestea, în toamna anului 2020, PCCOCS a ridicat documente de la BNM în baza unei plângeri a lui Platon care viza deposedarea sa de acțiuni din cadrul celor două bănci. În plângerea de la PCCOCS Platon a indicat că ar fi deținut direct sau indirect acțiuni în cadrul Moldinconbank și Agroindbank.

sursa: Cotidianul.md

sursa: Cotidianul.md

sursa: Cotidianul.md

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al PCCOCS Emil Gaitur a declarat:

„În contextul ultimelor declarații proliferate în spațiul public cu privire la pretinse inacțiuni ale procuraturii în raport cu solicitările Băncii Naționale a Moldovei, vizavi de unele aspecte ale investigării „fraudei bancare”, comunicăm că toate aceste informații au fost oficial înregistrate și redirecționate către PCCOCS. Procurorii PCCOCS sunt responsabili de unele segmente ale investigațiilor pe dosarul denumit generic „frauda bancară”, cum ar fi activitatea bancară și cea derivată din perioada 2014-2016”.

Reprezentantul PCCOCS a precizat că, în cadrul dosarului, de asemenea, se investighează activitatea administratorilor speciali din cadrul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, cât și activitatea persoanelor cu funcție publică/demnitate publică din cadrul Băncii Naționale a Moldovei.

„Astfel, în cadrul instrumentării acestor cauze penale de către procurori, au fost solicitate și ridicate mai multe informații în baza unor mandate judecătorești, ce vizează activitatea acestor persoane cu privire la investigațiile demarate. Respectiv, atât băncile comerciale, cât și Banca Națională, în repetate rânduri, au furnizat informații relevante cauzei, care au fost anexate la dosarele penale și sunt investigate în cadrul urmăririi penale. Astfel, toate informațiile, inclusiv cele dezbătute în spațiul public, precum că au fost ignorate de către procurori, constituie obiectul de examinare a cauzei penale care urmează a fi apreciate prin prisma coroborării lor”, a menționat Gaitur.

Deoarece investigațiile în acest dosare se află la o etapă activă, PCCOCS a precizat că alte detalii nu pot fi furnizate, pentru a nu prejudicia buna desfășurare a urmăririi penale.

***

Pe 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat în acest dosar la 18 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”. Pe 18 decembrie 2017, Curtea de Apel a menținut sentința. Curtea Supremă de Justiție de două ori a menținut-o. Ultima oară, o decizie în acest sens a fost luată de CSJ la începutul lui mai 2020.

Pe 18 mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo l-a numit pe Vladimir Plahotniuc beneficiarul principal al „jafului secolului”. Tot atunci, procurorii au ajuns la concluzia că dosarul lui Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani privațiune de libertate, a fost unul fabricat.

În octombrie 2020, Judecătoria Chișinău a admis demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind inițierea procesului de revizuire a dosarului penal, în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Revizuirea dosarului a durat aproximativ 10 luni. În acest timp, peste 30 de martori au fost audiați. La ședința de judecată din 28 mai, procurorul Elena Ceruța a anunțat că renunță la capetele de acuzare împotriva lui Platon. Ea a spus că în timpul reexaminări dosarului s-a constat că Platon nu este vinovat. În iunie 2021, Platon a fost achitat în dosarul „frauda bancară”.

El figurează însă în alte câteva dosare gestionate de procurori. Pe 12 august, Veaceslav Platon a fost anunțat în căutare, pe numele său fiind emis și un mandat de arest pentru 30 de zile. Odată reținut, acesta urmează să fie escortat în Penitenciarul nr.13. Procurorii solicitaseră încă la ședința trecută, de pe 2 august, anunțarea în căutare și arestarea lui Veaceslav Platon, dar magistrații au decis să-i dea un termen de 10 zile ca să se prezinte în instanță. În prezent, Platon s-ar afla în Londra.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: