Reuters

COVID-19: Banca Mondială aprobă un ajutor de 12 miliarde de dolari pentru vaccinarea țărilor în curs de dezvoltare

Banca Mondială a aprobat un plan de ajutoare de 12 miliarde de dolari pentru a garanta ţărilor în curs de dezvoltare accesul rapid la vaccinuri când vor fi disponibile, scrie Agerpres. Această sumă va servi „pentru finanţarea achiziţionării şi distribuţiei de vaccinuri, teste şi tratamente COVID-19 pentru cetăţenii lor”.

Finanţarea ar putea permite vaccinarea a „până la un miliard de persoane”.

Banca Mondială intenţionează să trimită un „semnal cercetării şi industriei farmaceutice că cetăţenii din ţările în curs de dezvoltare trebuie să aibă şi ei acces la vaccinuri COVID-19 sigure şi eficiente”.

În plus, ea va aduce un sprijin tehnic pentru a pregăti ţările în curs de dezvoltare pentru utilizarea pe scară largă a vaccinurilor, în coordonare cu partenerii internaţionali.

Această finanţare face parte dintr-un pachet de ajutorare iniţiat de Banca Mondială cu o valoare de până la 160 de miliarde de dolari până în iunie 2021 pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, a mai precizat instituţia de la Washington.

„Accesul la vaccinuri sigure şi eficiente şi la sisteme de distribuţie întărite este esenţial pentru modificarea cursului pandemiei şi ajutorarea ţărilor confruntate cu un impact economic şi bugetar catastrofal să meargă spre o recuperare rezilientă”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, citat în comunicat.

Aprobarea era aşteptată pentru că el a dezvăluit acest proiect la sfârşitul lui septembrie. David Malpass a estimat la acea dată că un vaccin COVID-19 „eficient şi sigur” este fundamental pentru ca lumea să se poată redeschide în deplină siguranţă.

În contextul în care vaccinurile nu sunt comercializate încă, el a subliniat într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro necesitatea de a anticipa, „pentru că procesul de distribuţie a unui vaccin este complex”.

David Malpass a subliniat experienţa „solidă” a Băncii Mondiale în domeniul programelor de vaccinare, cu poliomielita, rujeola sau în domeniul gestionării unei crize cum a fost în cazul Ebola.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta standard de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați în Republica Moldova, este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci sau mai mulți copii li se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, începând cu 1 iulie 2025, va constitui 58 de ani și 6 luni.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Șeful Direcției Informare și Comunicare din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Petru Socolan, a declarat pentru Moldova 1 că cetățenii au posibilitatea să-și procure stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensii, în cazul în care nu au realizat un stagiu de cotizare complet sau nu au contribuit la sistemul public de asigurări sociale în anumite perioade. Persoanele care doresc să se asigure individual trebuie să achite, în anul 2025, o sumă de 20.518 lei.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici. Menționăm că pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare. Cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deținătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității – www.cnas.gov.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: