Facebook/Nicolae Federiuc

Cozi de zeci de mașini la Leușeni, Sculeni și Cahul. Precizările poliției de frontieră (FOTO/VIDEO)

Cozi semnificative s-au format în dimineața de 2 august la punctele de trecere a frontierei Leușeni, Sculeni și Cahul. Ulterior, traficul de la vama Cahul a fost fluidizat. Poliția de frontieră a recomandat moldovenilor să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierei.

Imagini de la postul de trecere a frontierei Leușeni au fost publicate pe Facebook. Contactată de NM, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră Raisa Novițchi a precizat că nu este vorba despre o defecțiune tehnică, ci doar în fluxul mare al doritorilor de a ieși din țară.

Ulterior, oamenii legii au publicat un comunicat de presă, prin care au anunțat că au fost deschise toate pistele de control și suplimentat numărul necesar de inspectori pentru a face față fluxului.

Un alt motiv pentru care se atestă un număr sporit de mașini este necesitatea completării fișei epidemiologice de către persoanele care nu dețin documente ce le-ar excepta de la autoizolare,

„Motiv pentru care controlul de frontieră este mult mai anevoios decât de obicei. Iar din cauza fluxului mare de călători, apar unele dificultăți de lucru cu sistemul informațional al IGPF. În prezent, polițiștii de frontieră activează la capacitate maximă și depun tot efortul pentru a ține sub control situația creată. Rugăm înțelegere din partea călătorilor și să se informeze din sursele oficiale atunci când își planifică o călătorie. Totodată, solicităm să alegeți și alte punctele de trecere deschise traficului la frontiera cu România, unde timpul de așteptare este minim, cum ar fi: PTF Costești, PTF Lipcani, PTF Giurgiulești-Galați, pentru a nu suprasolicita în continuare Leușeni și Sculeni”, se arată în comunicat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/army.md

Moldova cumpără rachete antiaeriene? Ministerul Apărării: „Toate eforturile sunt pentru creșterea nivelului de siguranță”

Ministerul Apărării al Republicii Moldova anunță că a luat măsuri pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană ale țării, în contextul încălcărilor repetate ale spațiului aerian național de către rachete și drone din Federația Rusă. Potrivit instituției, astfel de incidente au fost înregistrate în ultimii trei ani și au reprezentat o amenințare directă la adresa securității cetățenilor.

„Aceste situații au pus în pericol direct siguranța cetățenilor noștri. Protejarea vieții și securității oamenilor rămâne o prioritate esențială pentru Ministerul Apărării. În acest context, instituția a întreprins măsurile necesare pentru consolidarea capacităților de apărare aeriană ale țării, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția precizează că, din considerente de securitate și confidențialitate, nu poate anunța public mai multe detalii: „Vă asigurăm, însă, că toate aceste eforturi sunt pentru creșterea nivelului de siguranță a populației și protecția spațiului aerian național”.

Potrivit portalului Agora.md, care citează date din Registrul armamentului convențional al ONU, Republica Moldova a achiziționat din Polonia 44 de sisteme antiaeriene portabile de tip Piorun. Nu este clar dacă livrarea include doar lansatoarele, doar rachetele sau ambele.

Sistemele Piorun, produse de compania poloneză MESKO, sunt concepute pentru a combate elicoptere, avioane, drone și rachete de croazieră. Acestea sunt echipate cu focoase dotate cu senzori de proximitate, ceea ce le permite să neutralizeze ținta chiar și în cazul unei treceri foarte apropiate.

Amintim că, în aprilie, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi declara că Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Republica Moldova, care va include și sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit acestuia, noile sistem vor fi capabile să intercepteze și să distrugă aparate de zbor, avioane, elicoptere și unele tipuri de rachete. Ajutorul urmează să fie acordat sub formă de grant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: