„S-a încadrat în termenul acordat de socialiști”. Reacția lui Dodon la candidatura propusă de Sandu la funcția de premier
Full Article 2 minutes read

„S-a încadrat în termenul acordat de socialiști”. Reacția lui Dodon la candidatura propusă de Sandu la funcția de premier

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a venit cu o reacție după ce președinta țării a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier. Într-o postare publicată pe 27 ianuarie, Dodon și-a exprimat convingerea ca parlamentul ar trebui să examineze chiar săptămâna viitoare programul și componența guvernului propus.

„Președintele și-a amintit despre obligațiile constituționale și, cu întârziere, după o lună, a desemnat candidatul la funcția de prim-ministru, încadrându-se în termenul acordat de socialiști, până la 1 februarie. Așteptăm programul și componența guvernului propus de acest candidat (Constituția prevede 15 zile). Cred că parlamentul poate să nu tragă de timp și să examineze subiectul chiar săptămâna viitoare, când va începe sesiunea parlamentară”, a scris Dodon pe Telegram.

Liderul PSRM a precizat că, la sfârșitul acestei săptămâni, se va desfășura Consiliul Republican al formațiunii, unde, în afară de alte subiecte strategice, socialiștii vor decide dacă vor vota sau nu pentru învestirea noului guvern.

„Eu consider că fracțiunea socialiștilor trebuie să participe la audierile și dezbaterile parlamentare privind programul și componența guvernului, pentru a arăta poporului calitatea și profesionalismul echipei prezente/trecute a Maiei Sandu”, a conchis Dodon.

***

Amintim că Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru al țării. Președinta țării și-a exprimat în repetate rânduri convingerea că actualul legislativ trebuie dizolvat. Potrivit Constituției, una dintre căile pentru ca acest lucru să se întâmple este ca parlamentul să eșueze de două ori în învestirea unui nou guvern.

O altă cale ar fi ca legislativul să nu voteze niciun proiect de lege timp de trei luni.

Anterior, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au venit cu propunerea de a le cere deputaților să se angajeze, sub propria semnătură, că nu se vor prezenta la ședințele legislativului, astfel încât parlamentul să fie dizolvat. Inițiativa a fost criticată aspru de alte formațiuni parlamentare.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: