CSE a decis: Guvernul va compensa diferența prețului majorat la gazele naturale
Full Article 2 minutes read

CSE a decis: Guvernul va compensa diferența prețului majorat la gazele naturale

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în cadrul ședinței din 1 februarie, compensarea diferenței de preț pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici, în urma noii majorări a tarifelor la gazele naturale. 

Astfel, în susținerea consumatorilor casnici, Guvernul va compensa 79,8% din diferența rezultată în urma majorării de preț pentru primii 50 m³ consumați lunar, iar pentru următorii 100 m³ consumați 69,5% din diferență, astfel încât prețul plătit de aceștia va rămâne în continuare 6,8 lei pentru primii 50 de m³, respectiv 7,9 lei pentru următorii 100 m³ folosiți.

Pentru consumatorii non-casnici, definiți ca persoane fizice sau persoane juridice care procură gaze naturale de la furnizorii de gaze naturale în alte scopuri decât pentru propriile necesități casnice, cu excepția autorităților și instituțiilor publice, Guvernul va compensa primii 500 m³ consumați, cu 100% din diferența dintre prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare și prețul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea inițială. Procedura de compensare va fi similară cu cea pentru consumatorii casnici, în facturile emise de furnizori urmând a fi indicată separat suma totală pentru serviciile prestate, mărimea compensației și suma care urmează să fie achitată de către fiecare consumator după recalculare.

Sprijinul Guvernului va fi oferit în mod retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022, urmând să fie acordat și pentru lunile februarie și martie ale anului curent.

Amintim că pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatorii, de la 11,01 la 15,18 lei. Tot atunci, ANRE a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA.  La solicitarea „Termoelectrica”, ANRE a decis și majorarea energiei electrice,  la 3.35 lei k/Wh fără TVA. Ele vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.

Pe de altă parte, PSRM a spus că va contesta în judecată decizia de a aplica retroactiv tarifele majorate pentru gazele naturale și agentul termic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: