CSE va decide anularea interdicției de export a grâului. Deputat PAS: „Nimeni nu-i consideră pe agricultori dușmani”
Full Article 2 minutes read

CSE va decide anularea interdicției de export a grâului. Deputat PAS: „Nimeni nu-i consideră pe agricultori dușmani”

La următoarea ședință a Comisiei Situații Excepționale (CSE) va fi luată decizia privind anularea interdicției de a exporta grâu. O spune președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea. Potrivit deputatului, statul va veni în ajutorul agricultorilor și cu rambursarea accizei la motorină pentru producătorii mici și mijlocii, notează IPN.

„La ședința Parlamentului se va prelungi situația de urgență, iar la prima ședință a CSE se va lua decizia cu privire la anularea interdicțiilor de export a grâului. Cu referire la rambursarea accizei la motorină, Guvernul a ajuns la ideea a 150 de mii de lei, ceea ce înseamnă 41 de tone de motorină pentru fiecare agricultor”, a spus Bolea.

Tot el a adăugat că „nimeni nu-i consideră pe agricultori oponenți, dușmani sau jucători politici”. „Sunt niște oameni care se confruntă cu probleme foarte mari, de asta ne-am axat pe producătorii mici și medii, care din cauza marilor monopoliști, ce dictează prețurile de achiziții, sunt prejudiciați”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

De menționat că agricultorii au organizat recent mai multe proteste „de avertizare” în raioanele Rezina, Căușeni, Ungheni și Fălești. Aceștia cer compensații pentru achiziția de motorină, îngrășăminte și pesticide. Fermierii consideră că creșterea record a prețurilor, precum și problemele ce țin de exporturi „constituie o consecință inclusiv a inacțiunii autorităților”.

Amintim că pe 25 februarie a fost luată decizia ca pe perioada stării de urgență să se interzică exportul grâului și zahărului din Republica Moldova, începând cu 1 martie.  Decizia a fost luat de Comisia Situații Excepționale. „Analiza ne arată că suntem la stocurile limită necesare pentru asigurarea securității alimentare. Această decizie este importantă în special acum când avem și acest flux migrațional și cererea pentru produse alimentare va crește”, a precizat atunci premierul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: