CSJ a respins contestația lui Cavcaliuc împotriva CEC, prin care s-a permis finalizarea urmăririi penale în dosarul „verde de briliant” (DOC)
Full Article 3 minutes read

CSJ a respins contestația lui Cavcaliuc împotriva CEC, prin care s-a permis finalizarea urmăririi penale în dosarul „verde de briliant” (DOC)

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de liderul Partidului „Acasă Construim Europa”, Gheorghe Cavcaliuc și a menținut decizia Curții de Apel Chișinău din 1 iunie 2021, care a respins anularea deciziei Comisie Electorale Centrale privind finalizarea acțiunilor de urmărire penală în dosarul „verde de briliant”.

Mai exact, Cavcaliuc a solicitat Curții Supreme de Justiție să anuleze încheierea din 1 iunie și să restituie cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău. Însă, CSJ a respins recursul.

De asemenea, CSJ a notat că „prima instanță corect a constatat că răspunsul nr. CEC-8/3953 din 20 mai 2021, întocmit de președintele Comisiei Electorale Centrale nu a produs efecte juridice, întrucât nu reprezintă un act administrativ individual defavorabil, iar drept urmare contestatarul Gheorghe Cavcaliuc nu poate revendica încălcarea, prin activitatea administrativă, a unui drept în sensul art. 17 din Codul administrativ”.

CSJ mai susține că „prin acest răspuns nu a fost soluționat demersul Procuraturii raionului Sîngerei, ci s-au relevat circumstanțele faptice existente la acel moment, în special că „până la adoptarea hotărârii privind înregistrarea listei candidaților, Partidul Politic „Acasă Construim Europa” nu are calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare și, respectiv, candidații pe care i-a desemnat nu se află sub garanțiile stabilite de art. 51 alin. (4) din Codul electoral”.

Dosarul nr. 3r-229/21 by Maxim Stratan on Scribd

Ulterior, Gheorghe Cavcaliuc a venit cu o reacție. Acesta a spus că „decizia CSJ este justificată”.

„Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au recunoscut că așa-zisul acord de tragere la răspundere penală a lui Gheorghe Cavcaliuc nu este o decizie a CEC. Este vorba despre o informație și reflecta opinia președintelui CEC, Dorin Cimili”, a scris Cavcaliuc pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că pe 21 mai, Procuratura Generală a anunțat că Gheorghe Cavcaliuc a fost citat la Procuratura raionului Sângerei pentru a fi pus sub învinuire și informat despre finalizarea urmăririi penale în dosarul „verde de briliant”, cu ulterioara trimitere a dosarului în judecată. Acesta a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare în dosarul „verde de briliant”: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Menționăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: