CSJ reia examinarea recursului împotriva deciziei Curții de Apel prin care Șor a fost condamnat: Vladislav Gribincea, printre judecători
Full Article 3 minutes read

CSJ reia examinarea recursului împotriva deciziei Curții de Apel prin care Șor a fost condamnat: Vladislav Gribincea, printre judecători

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a stabilit pentru data de 17 octombrie ședința la care urmează să fie examinată admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de pușcărie. Din completul de judecată face parte și magistratul Vladislav Gribincea, scrie IPN

Ultima ședință, stabilită pentru data de 18 iunie, a fost contramandată pe motivul demisiei judecătorului Boris Talpă. În locul acestuia, în completul de judecată a fost repartizat Vladislav Gribincea, magistrat CSJ numit în luna iunie în funcție din rândul non-judecătorilor.

Ședința din 17 octombrie este programată pentru ora 10.00, fără participarea părților.

***

Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. În replică, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a menționat că decizia Curții de Apel „îl lasă rece” și că nu are de gând să se conformeze acesteia. Ulterior, avocații lui Șor au depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Examinarea recursului a început încă în noiembrie 2023, ședințele fiind de atunci amânate de mai multe ori. În iulie 2024, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Sergiu Caraman a fost întrebat de ce se tergiversează examinarea recursului depus de avocații lui Șor, împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Caraman a recunoscut că situația la CSJ este „una foarte complicată” și a adăugat că se vor redresa lucrurile abia când vor fi 11 judecători numiți în funcție, un plen al Curții Supreme de Justiție și un președinte al Curții. Detalii AICI.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

În ultima perioadă, Șor a făcut mai multe declarații de la Moscova. Pe 21 aprilie 2024 a anunțat despre „crearea blocului politic Victorie”. Pe 9 mai a fost prezent la parada de la Moscova. Pe 9 iunie, tot de la Moscova, a anunțat despre un congres al blocului „Victorie”. În mai 2024, Șor a anunțat că a primit pașaport al Federației Ruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: