wikimapia.org

CSM a aprobat, din a patra tentativă, demisia judecătoarei Nina Veleva. Ce se va întâmpla cu dosarul lui Șor?

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererea de demisie a judecătoarei Curții de Apel Cahul Nina Veleva. Aceasta era judecător-raportor în dosarul lui Ilan Șor, care este în curs de examinare de circa trei ani. Subiectul privind demisia acesteia a fost amânat de trei ori din cauza că magistrata voia să demisioneze „onorabil”, însă nu toți membrii CSM erau de acord cu această inițiativă. 

În cadrul ședinței din 26 ianuarie, raportul privind demisia Ninei Veleva a fost citit de către membrul CSM Petru Moraru. Acesta a menționat că cererea de demisie a fost depusă încă în noiembrie, iar consiliul a amânat de trei ori examinarea subiectului. Moraru a subliniat că demisia judecătoarei nu va influența examinarea dosarului lui Ilan Șor.

Doar cinci membri au votat pentru demisia onorabilă din sistemul judecătoresc, insuficient pentru ca solicitarea să fie aprobată. La final, membrii consiliului au votat pentru încetarea acesteia din funcția de judecător, inițiativă susținută de majoritate.

Precizăm că „demisia onorabilă” este considerată în cazul în care magistratul, în timpul muncii sau în afara acesteia, nu a admis fapte care să afecteze reputația și onoarea judecătorilor.

Judecătoarea Nina Veleva a solicitat demisia din funcția de magistrat în noiembrie 2020. Examinarea cererii de demisie a judecătoarei a fost amânată de trei ori.

***

Nina Veleva a devenit judecătoare în 2008. Din 2015, lucrează la Curtea de Apel Cahul. În 2019 a trecut atestarea cu calificativul „foarte bine”. Numele său a fost vizat în trei plângeri depuse la CSM. Acestea au fost, însă, respinse. În afară de asta, Veleva nu a pierdut niciun dosar la CEDO.

Potrivit declarației sale de avere și interese, în 2019, Veleva a obținut 267,2 mii de le (circa 22,2 mii de lei lunar). Familia acesteia deține un apartament de 62,3 m2, cumpărat în 2002 cu 43,8 mii de lei. În 1994, familia sa a cumpărat un autoturism Opel Cadel în valoare de 20 de mii de lei. În 2018, familia sa a dobândit pentru utilizare și un autoturism Renault Megane. În declarația sa de avere, valoarea mașinii este estimată la 82,4 mii de lei.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: