CSM a aprobat, din a patra tentativă, demisia judecătoarei Nina Veleva. Ce se va întâmpla cu dosarul lui Șor?
Full Article 2 minutes read

CSM a aprobat, din a patra tentativă, demisia judecătoarei Nina Veleva. Ce se va întâmpla cu dosarul lui Șor?

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererea de demisie a judecătoarei Curții de Apel Cahul Nina Veleva. Aceasta era judecător-raportor în dosarul lui Ilan Șor, care este în curs de examinare de circa trei ani. Subiectul privind demisia acesteia a fost amânat de trei ori din cauza că magistrata voia să demisioneze „onorabil”, însă nu toți membrii CSM erau de acord cu această inițiativă. 

În cadrul ședinței din 26 ianuarie, raportul privind demisia Ninei Veleva a fost citit de către membrul CSM Petru Moraru. Acesta a menționat că cererea de demisie a fost depusă încă în noiembrie, iar consiliul a amânat de trei ori examinarea subiectului. Moraru a subliniat că demisia judecătoarei nu va influența examinarea dosarului lui Ilan Șor.

Doar cinci membri au votat pentru demisia onorabilă din sistemul judecătoresc, insuficient pentru ca solicitarea să fie aprobată. La final, membrii consiliului au votat pentru încetarea acesteia din funcția de judecător, inițiativă susținută de majoritate.

Precizăm că „demisia onorabilă” este considerată în cazul în care magistratul, în timpul muncii sau în afara acesteia, nu a admis fapte care să afecteze reputația și onoarea judecătorilor.

Judecătoarea Nina Veleva a solicitat demisia din funcția de magistrat în noiembrie 2020. Examinarea cererii de demisie a judecătoarei a fost amânată de trei ori.

***

Nina Veleva a devenit judecătoare în 2008. Din 2015, lucrează la Curtea de Apel Cahul. În 2019 a trecut atestarea cu calificativul „foarte bine”. Numele său a fost vizat în trei plângeri depuse la CSM. Acestea au fost, însă, respinse. În afară de asta, Veleva nu a pierdut niciun dosar la CEDO.

Potrivit declarației sale de avere și interese, în 2019, Veleva a obținut 267,2 mii de le (circa 22,2 mii de lei lunar). Familia acesteia deține un apartament de 62,3 m2, cumpărat în 2002 cu 43,8 mii de lei. În 1994, familia sa a cumpărat un autoturism Opel Cadel în valoare de 20 de mii de lei. În 2018, familia sa a dobândit pentru utilizare și un autoturism Renault Megane. În declarația sa de avere, valoarea mașinii este estimată la 82,4 mii de lei.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: