Judecătoarea Curții de Apel Cahul, Natalia Bondarenco, a fost aleasă în calitate de nou membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în urma votului exprimat la Adunarea Generală a Judecătorilor din 11 aprilie. Ea a obținut sprijinul majorității colegilor, acumulând 155 din cele 282 de voturi. Pentru această funcție a concurat și judecătorul Eugeniu Beșelea, care a obținut 113 voturi.
Bondarenco a trecut cu succes evaluarea externă a eticii profesionale și a integrității (vetting).
Formarea sa juridică a început în 1991 la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 1996. Cariera profesională a debutat la Procuratura Cahul, unde a activat între 1996 și 2000 în calitate de substitut interimar, apoi asistent al procurorului. La 27 iulie 2000 a fost numită judecătoare la Judecătoria Cahul pentru un mandat de 5 ani, iar în 2005 a fost reconfirmată în funcție până la atingerea limitei de vârstă. Din 2007, activează la Curtea de Apel Cahul.
Conform declarației de avere pentru anul 2024, judecătoarea a declarat un venit de 377.000 lei obținut din salariul de la Curtea de Apel Cahul și 480 lei pentru activitatea desfășurată la Institutul Național al Justiției. Alte venituri provin din vânzarea unui automobil Renault Megane (24.000 lei) și din alocația pentru întreținerea copilului (30.000 lei).
Pe lângă acestea, deține două terenuri (0,0383 ha și 0,0513 ha), două case de locuit cu suprafețele de 98,10 mp și 62,7 mp, precum și alte două bunuri imobile mai mici. La capitolul active financiare, a indicat conturi bancare cu sume între 144 lei și 21.900 lei.
Vineri, 11 aprilie, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor. În debutul evenimentului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs. Șefa statului le-a spus magistraților că evaluarea externă extraordinară a fost necesară. Totodată a adăugat că „mai există persoane care pun în continuare interesele personale deasupra legii”. În discursul său, Maia Sandu a mai spus că apreciază „eforturile administrației și judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău” și că se bucură că „a fost înregistrată o inițiativă legislativă de majorare a salariilor judecătorilor”. „Suntem la un pas de o schimbare istorică. (…) Avem voință politică. Ce ne mai trebuie? Angajamentul moral și profesional al tuturor celor implicați în actul de justiție”, a comunicat Maia Sandu.