CtEDO cere Moscovei eliberarea lui Alexei Navalnîi din închisoare
Full Article 2 minutes read

CtEDO cere Moscovei eliberarea lui Alexei Navalnîi din închisoare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) solicită Rusiei eliberarea imediată a politicianului Alexei Navalnîi din închisoare. Documentul a fost publicat pe 17 februarie, pe site-ul acestuia.

De remarcat că o scrisoare în acest sens către CtEDO a fost expediată încă pe 20 ianuarie, adică înainte ca judecătorii să decidă că Navalnîi trebuie să petreacă în închisoare 2 ani și 8 luni.

Pe 16 februarie, un complet format din 7 judecători a luat decizia de a cere autorităților de la Moscova eliberarea imediată a politicianului.

Avocatul lui Navalnîi, Olga Mihailova, a remarcat că „este pentru prima oară când CtEDO ia o astfel de decizie, iar autoritățile ruse trebuie să o îndeplinească”.

***

Pe 2 februarie, Alexei Navalnîi a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare. Având în vedere timpul petrecut în arest la domiciliu, politicianul va trebui să stea după gratii încă 2 ani și 8 luni.

Înainte de pronunțarea deciziei, Navalnîi s-a aflat în arest preventiv pentru 30 de zile, pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014 și despre care acesta susține că este o înscenare.

Pe 23 și 31 ianuarie, în mai multe localități din Federația Rusă, s-au desfășurat proteste de amploare față de arestul lui Alexei Navalnîi. Au fost reținuți un număr record de persoane – peste 5 mii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: