CtEDO solicită explicații de la guvernul Republicii Moldova cu privire la dosarul lui Vladimir Filat
Full Article 2 minutes read

CtEDO solicită explicații de la guvernul Republicii Moldova cu privire la dosarul lui Vladimir Filat

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a solicitat ca guvernul Republicii Moldova să dea explicații în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când Vladimir Filat a fost lipsit de imunitate și reținut) au respectat prezumția de nevinovăție. Despre acest lucru, fostul premier a scris pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Filat a scris că „declarațiile înalților oficiali de stat privind vinovăția, făcute în ședința parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca și efect crearea în societate a unei false percepții despre vinovăție și vicierea fundamentală a întregului proces penal începând de la aplicarea arestului pe toată durata procedurilor, examinarea cauzei cu ușile închise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor”.

Fostul premier a mai spus că CtEDO a invitat guvernul Republicii Moldova să se expună asupra legalității detenției în arest pe durata examinării apelului și dacă legislația națională prevedea o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în acea perioadă.

Amintim că Vladimir Filat a fost eliberat înainte de termen din penintenciarul nr. 13 în data de 3 decembrie. 

Acesta a fost condamnat în 2016, de către magistraţii Judecătoriei Buiucani, la 9 ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Fostul premier a fost învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

În luna august, pedeapsa lui Vladimir Filat a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție, în baza unei hotărâri a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: