Evghenia Guțul

Cu 5 zile înainte de alegeri, UE anunță sancțiuni față de 5 persoane din Republica Moldova, inclusiv bașcanul Guțul

Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și unei entități acuzate de implicare în acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, pe fondul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. Printre perosanele vizate se regăsește și Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei.

Evghenia Guțul, guvernatoare a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia este acuzată de promovarea separatismului în regiune și de încercări de subminare a ordinii constituționale a Republicii Moldova. Alte persoane de pe listă sunt Mihail Vlah, consilier al bașcanului, Iurii Cuznețov, adjunct în departamentul pentru afaceri externe al Găgăuziei, și Illia Uzun, vicepreședinte al comitetului executiv. În plus, sancțiunile se aplică organizației neguvernamentale „Evrazia”, cu sediul în Rusia, împreună cu directorul său, Nelli Parutenco, pentru susținerea intereselor rusești în Moldova.

Cei sancționați vor avea activele înghețate, iar accesul la fonduri sau resurse economice din spațiul UE le va fi interzis. În plus, le sunt interzise călătoriile în țările membre ale Uniunii Europene. Măsurile fac parte dintr-un efort mai larg al UE de a sprijini stabilitatea Moldovei, după creșterea tentativelor de destabilizare odată cu începerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Ministra de Externe al României, Luminița Odobescu, a subliniat, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, că este crucial ca Republica Moldova să-și întărească rezistența în fața amenințărilor hibride și a propagandei rusești, care s-au intensificat pe măsură ce se apropie alegerile și referendumul pentru integrarea europeană.

Odobescu a susținut adoptarea acestui nou pachet de sancțiuni și a subliniat necesitatea unui mesaj politic clar de sprijin din partea Uniunii Europene, evidențiind vizita recentă a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chișinău, și adoptarea Planului de creștere pentru Republica Moldova.

„Pe măsură ce atacurile Rusiei cresc, inclusiv înaintea sezonului de iarnă, sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să continue, la fel și pentru Republica Moldova, mai ales în sectorul energetic”, a adăugat șefa diplomației române. Ea a punctat că stabilitatea Moldovei este vitală pentru securitatea regiunii și pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De la Aeroport spre centrul Chișinăului – cu trenul? Autoritățile planifică construcția unei linii feroviare de €8,5 mln

Aeroportul Internațional Chișinău va fi conectat cu centrul orașului printr-o linie de cale ferată. Despre acest proiect a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Vrem să conectăm calea ferată la aeroport și să punem în circulație trenuri care să transporte pasagerii de la aeroport în centrul Chișinăului și invers”, a declarat Bolea.

El a adăugat că din Chișinău există deja un segment feroviar în direcția Sîngera (aeroportul se află între Chișinău și Sîngera). „Am inclus deja acest proiect în planul de dezvoltare. Lucrăm acum la lansarea unei licitații pentru servicii de proiectare”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 8,5 milioane de euro.

În prezent, de la Aeroportul Chișinău spre centrul orașului se poate ajunge doar cu troleibuzul sau cu taxiul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: