news.rambler

Cu cât cresc pensiile în 2024? Indexarea va fi mai mică decât a anunțat inițial Guvernul

Pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 4,2%, începând cu 1 aprilie 2024, și nu cu 6% – așa cum au anunțat autoritățile la începutul lunii decembrie 2023. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„Indexarea va avea loc în luna aprilie, așa cum prevede legea. Noi pregătim pachetul de hotărâre necesar. Discutăm atât cu Biroul Național de Statistică, Casa Națională de Asigurări Sociale. Datele cu privire la inflația de la sfârșit de an arată că avem inflația de 4,2%. Aceasta va fi rata de indexare a pensiilor în acest an”, a declarat ministrul Alexei Buzu.

Oficialul a fost întrebat de ce în 2022, când inflația a ajuns la 30%, autoritățile nu au crescut pensiile așa cum prevede legea – reieșind din rata inflației înregistrată, dar au spus că nu sunt bani și, prin derogare de la lege, au indexat pensiile cu doar 15%. „În acest an nu ar trebui ca oamenii să își recupereze acei bani pe care nu i-au primit în 2022?”, a fost întrebat Alexei Buzu.

„Anul trecut pensiile s-au indexat cu 15%, dar cum a apărut această cifră? Deci pensiile s-au indexat cu cât au crescut încasările în 2022 față de 2021. Este adevărat, noi am avut la sfârșitul anului trecut o inflație extrem de mare, cum nu a mai fost în Moldova în ultimii 20 de ani. Am avut un an plin de crize, dar în final noi am protejat puterea de cumpărare. De la începutul mandatului acestui guvern, atât pensia minimă, cât și pensia medie, a crescut mai mult decât rata inflației”, a explicat ministrul.

Buzu susține că de când PAS a venit la guvernare, pensia minimă a crescut cu peste 120%, iar cea medie – cu peste 70%. Ambele, spune ministrul, „au crescut peste rata cumulativă a inflației”.

„Cu siguranță, pensia este în continuare mică. (…) Noi sperăm foarte mult că vom avea creștere economică, pentru că am schimbat legislația. Acum avem prevederi clare care leagă creșterea pensiilor de creșterea economică. Deci, dacă vom avea creștere economică, și pensiile vor crește. (…) Nu cred că există o persoană mai nemulțumită de inadecvarea pensiei din Republica Moldova decât ministrul Muncii și Protecției Sociale și taică-su, care în continuare, de fiecare dată când mă vede, mă întreabă de ce pensia lui a atât de mică”, a conchis ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Potrivit IPN, în 2024, în Republica Moldova, 530.643 de pensionari primesc pensia pentru limita de vârstă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: