În 2024, pensiile vor fi indexate cu 6%. Vor fi acordate și o serie prestații sociale noi
Full Article 2 minutes read

În 2024, pensiile vor fi indexate cu 6%. Vor fi acordate și o serie prestații sociale noi

Pensiile vor fi indexate anul viitor cu 6%. Prevederea se conține în proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament, în prima lectură, pe 7 decembrie.

În 2024, bugetul pentru pensii va fi de 28,8 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de anul 2023. Conform documentului, anul viitor pensiile vor fi indexate cu 6%. Pensie pentru limita de vârstă va fi asigurată pentru 530 643 de pensionari.

Pentru anul viitor sunt estimate venituri în bugetului asigurărilor sociale de 42,7 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de veniturile precizate în 2023. Resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat vor constitui 56,9%, iar transferurile de la bugetul de stat – 43%.

Potrivit proiectului, în 2024 vor fi acordate o serie de prestații sociale noi: indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil, indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă. Totodată, sunt prognozate cheltuieli de 3,7 milioane de lei în contextul extinderii numărului de zile pentru beneficierea de indemnizație parentală până la 15 zile calendaristice și acordarea indemnizației tatălui copilului adoptat, relatează IPN.

De asemenea, sunt planificate cheltuieli pentru acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară, care presupune integrarea a două instrumente pentru susținerea cetățenilor în perioada rece a anului: ajutorul pentru perioada rece a anului și compensațiile în factură. Alte cheltuieli sunt destinate pentru majorarea, până la 20 de mii de lei, a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului.

În 2024 taxa fixa anuală pentru persoanele fizice va constitui 17 522 de lei, pentru liber-profesioniștii din domeniul justiției va fi 27 772 de lei, iar pentru proprietarii sau arendașii de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual va constitui 4 463 de lei.

Parlamentul urmează să voteze documentul în lectură finală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: