Maia Sandu nu va participa la dezbateri publice cu Igor Dodon. Candidata PAS la alegerile prezidențiale a făcut anunțul pe 9 noiembrie. Aceasta a menționat că Igor Dodon trebuie să participe la dezbateri doar cu procurorii.
„Cetățenii vor răspunsuri concrete, soluții reale, nu mizerii turnate la televiziuni, în ziare și la conferințe de presă. Am insistat să avem o dezbatere publică în fața oamenilor pe subiecte de interes național, probleme economice, depășirea crizei sanitare, combaterea corupției și a sărăciei, dar ori de câte ori este chemat să discute probleme serioase, Igor Dodon nu face altceva decât să mai arunce trei minciuni într-o propoziție. Ori de câte ori este întrebat cu ce s-a ocupat în ultimii 4 ani, el lansează falsuri ca să sperie lumea. (…) Cu un asemenea personaj nu mai avem ce discuta. Să se bălăcească de unul singur în glodul în care a coborât. Singurele dezbateri pe care le mai poate avea sunt cele cu procurorii – despre actele de corupție, schemele în care este implicat, trădare de țară, furturile și vestitul „kuliok””, a declarat Maia Sandu.
NM a solicitat mai multe explicații de la purtătoarea de cuvînt a Maiei Sandu, însă deocamdată, nu am primit un răspuns.
Amintim că, pe 4 noiembrie, Maia Sandu a anunțat că acceptă propunerea lui Igor Dodon de a participa la o dezbatere publică. Aceasta urma să se desfășoare miercuri, 11 noiembrie, la ora 19:00.
FESTIVALUL IA MANIA – UN MANIFEST CIVIC PENTRU IDENTITATE ROMÂNEASCĂ
Anul acesta, IA MANIA a ajuns la cea de-a 11-a ediție, adunând peste 5.000 de vizitatori la Pensiunea Holercani.
Drept urmare a solicitărilor vizitatorilor de a avea mai multă umbră, festivalul și-a schimbat locația – pentru prima dată în ultimii 9 ani. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Pensiunea Holercani și-a deschis ușile pentru publicul larg. Până în 2020, pensiunea era destinată exclusiv odihnei deputaților și miniștrilor. Spațiul are un potențial imens pentru evenimente, dar are nevoie și de foarte multe ameliorări, precum ar fi o parcare încăpătoare, toalete exterioare, zonare.
KLumea a vândut circa 3.500 de bilete, în valoare de aproximativ 400.000 de lei. Totodată, am oferit gratuit 2000 de invitații pentru Patronii Klumea și pentru partenerii, sponsorii și autoritățile locale. Pensionarii, copiii sub 12 ani și persoanele cu nevoi speciale au avut acces liber pe teritoriu, iar rezidenții raionului Dubăsari au beneficiat de un preț simbolic de 100 de lei/bilet.
Banii adunați din vânzări au acoperit o parte din costurile organizatorice, iar restul a venit dintr-un grant oferit de Ministerul Culturii și ANTRIM.
IA MANIA – UN MANIFEST CIVIC PENTRU PĂSTRAREA RĂDĂCINILOR NOASTRE
Anul acesta, am fost martorii unei veritabile renașteri: cel mai mare număr de vizitatori îmbrăcați în cămăși autentice.
Festivalul a găzduit cinci șezători din toate colțurile țării: comunitatea Măiestria, Șezătoarea Basarabiei, Șezătoarea Ciocârlia, Șezătoarea Basarabia și Șezătoarea Călărași. Comunitățile au adus cămăși cusute manual, au organizat ateliere și au informat vizitatorii despre unde vizitatorii pot învăța să coase propria ie.
IA MANIA – DIVERSITATE ETNICĂ ȘI COEZIUNE SOCIALĂ
Șapte ansambluri din regiunea Dubăsari au urcat pe scenă cu tezaurul lor muzical. Am avut artiști precumIoana Căpraru, Diamanta Paterău, Valy Boghean, Adrian Ursu și Ada Milea, care a venit din România cu un program inspirat din basmele românești.
K Lumea a cheltuit aproximativ 250 000 lei pentru onorariile artiștilor și echipamentul tehnic al scenei. Printre alte cheltuieli ale festivalului se numără decorul, transportul, logistica, promovarea, munca echipei, securitate, asistență medicală, evacuarea gunoiului, curățenie, electricitate, chirie echipamente, creare de conținut. Cheltuielile totale pentru organizarea festivalului au fost de 70 000 euro.
IA MANIA – O PLATFORMĂ PENTRU SUSȚINEREA AFACERILOR LOCALE
Târgul de Meșteșuguri și producători locali a fost, ca de obicei, locul unde tradiția se cumpără cu respect și se poartă cu mândrie. La această ediție, IA MANIA a susținut peste 50 de afaceri locale – antreprenori și meșteri care și-au promovat și vândut produsele. Înainte de eveniment, comercianții noștri au fost instruiți de echipa Fintech a Băncii Naționale pentru a folosi sistemul MIA de plăți digitale pentru afaceri.
IA MANIA – MOTOR DE PROMOVARE A TURISMULUI ȘI DEZVOLTĂRII ECONOMICE ÎN RAIONUL DUBĂSARI
Una dintre cele mai apreciate atracții a fost „Casele Mari”, unde gospodarii din satele Dubăsarilor – Holercani, Marcăuți, Ustia, Molovata, Oxentea și Molovata Veche – au recreat atmosfera autentică de acasă și au participat la concursul deliciilor.
Holercani a câștigat premiul pentru cele mai bune sarmale, învelite în frunze de zmeură, viță-de-vie și varză.
Gospodinele din Oxentea au gătit cea mai delicioasă pălăniță – plăcintă din cartofi, coaptă pe vatră.
Bărbații din Oxentea au câștigat trofeul pentru cea mai bună tărie, preparând 12 tipuri de lichior de casă, iar câștigătoare a fost trandafirata.
Ustiencele, campioane la sarmale anul trecut, au impresionat anul acesta cu un desert tradițional – plăcintă rece cu mere în 7 foi, după rețetă de familie.
Premiul pentru cea mai frumoasă Casă Mare și cea mai gustoasă pâine a mers la gospodinele din Molovata.
La Trântă, flăcăii din Ustia au câștigat cocoșul, iar cei din Molovata – iepurele și berbecul festivalului. Premiile au fost oferite de Transenergo SRL
Promovând gastronomic, antreprenorii și turismul din regiune, contribuim la creșterea atractivității economice și turistice în regiune.
IA MANIA – PROMOVEAZĂ ARTĂ INSPIRATĂ DIN TRADIȚIE
În cadrul concursului „Cai Verzi pe Pereți”, 10 artiști plastici au pictat live, inspirați de mituri și basme.
Premiul I: Irina Gurin – „Valea Plângerii” (inspirat din „Tinerețe fără bătrânețe”
Premiul II: Mazur Mihaela – „Sub soarele neamului meu”
Premiul III: Denis Moscalu – „Mama viei”
Concursul a fost susținut de Caparol Moldova, iar lucrările por fi achizitionate de doritori.
IA MANIA 2025 – MAI MULT DECÂT UN FESTIVAL
A fost o celebrare sinceră a tradiției, a locului și a bucuriei de a fi împreună. Pe mal de Nistru, la Ustia, cu rădăcini înfipte în trecut și cu pașii orientați spre viitor.
Eveniment organizat cu sprijinul patronilor KLumea – cea mai mare comunitate de patroni din Republica Moldova. Sponsor: Bere Chișinău Parteneri: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern, Caparol, Papirus, Parteneri Media: Locals, Agora, Newsmaker, Diez și mOLDOVA oRG