„Cu un putinist mai puțin”. Reacții la interdicția lui Bregovic de a intra în Moldova
Full Article 5 minutes read

„Cu un putinist mai puțin”. Reacții la interdicția lui Bregovic de a intra în Moldova

Unii nu înțeleg de ce autoritățile Moldovei nu i-au permis muzicianului sârb Goran Bregović să intre în țara noastră, fiind nedumeriți „ce e în neregulă” cu interpretul. Alții laudă instituțiile statului și spun că acțiunea va fi o lecție „pentru oricine se mai gândește că în 2023 poți să justifici și încurajezi crima și distrugerea unei țări, fără a suporta consecințele de rigoare”. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.

Deputatul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova Constantin Starîș crede că „Goran este un geniu absolut” și l-a felicitat pe șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi „pentru că a devenit vedetă”.

Fostul deputat Mark Tkaciuk, liderul neformal al „Congresului Civic”, nu înțelege „ce e în neregulă cu Goran Bregovic”.

Forma nasului lui Bregovic? Familia lui? Poate hitul lui „Disco Partizani”? Sau că îi place să cânte melodia preferată a tuturor antifasciștilor „Bella ciao”?”, a adăugat el.

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare Igor Munteanu susține că Goran Bregović „nu-i primul sârb întors de la Chișinău, dar este cel mai cu Moț de până acum”.

Cu un putinist mai puțin în sufletul melomanilor și pe scena unui festival național. Dacă știam ca va fi întors de pe aeroport, aș fi ajuns să mă bucur de artiștii noștri autentici și dragi. Cam târziu s-a făcut anunțul, dar merită”, a comunicat Munteanu.

Fostul președinte Igor Dodon, actual – secretar executiv al Partidului Socialiștilor, a scris că „Maia Bredovici l-a interzis pe Goran Bregovic”.

Fostul premier Ion Chicu, actual lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a spus că este curios să vadă „dacă autoritățile franceze sau germane tot îl vor interzice pe Goran Bregovic la ei, pe 15 septembrie și mai departe”. „Pentru că pe 23 iunie la Hamburg a fost admis…”, a adăugat Chicu.

Jurnalistul Alexandru Cozer a menționat că pentru prima dată are „un mic regret, că nu a mai rămas nicio cursă spre Moscova”.

Anume spre Moscova, nici măcar spre Sevastopol, că acolo e Ucraina. Ar fi fost perfect dacă lua un avion în direcția aia. De dorit, fără întoarcere. Înțeleg că unii pot avea supărări sau frustrări pentru ce s-a întâmplat, dar indivizii care justifică crima, violul, barbaria, genocidul, atrocitățile, nu au ce căuta în lumea civilizată sau în locurile în care măcar aspiră la libertate și democrație. Cu atât mai puțin la noi. Care rămânem atât de vulnerabili în fața agresiunii barbarilor. Bravo autorităților noastre! Și sper să fie o lecție pentru oricine se mai gândește că în 2023 poți să justifici și încurajezi crima și distrugerea unei țări, fără a suporta consecințele de rigoare”, a scris el, pe rețelele de socializare.

Deputatul socialist Adrian Albu, candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, a scris că „îndrăgitul de o lume întreagă, Goran Bregovic, nu mai este pe placul guvernării PAS”. „Această conducere este deja și o rușine națională”, a comunicat socialistul.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a scris că „lui Bregovic i-a fost interzisă intrarea în țară” și că nu are ce adăuga la postarea unei internaute: „Să dansezi sub muzica lui Goran Bregovic astăzi, este cum ai dansa pe mormintele tuturor ucrainenilor, care au murit în urma agresiunii rusești. Desculț, vesel și fără coloană vertebrală, fără poziție și părere””.

De menționat că ulterior, ministrul a postat un video în care a dat de înțeles că se află la festivalul de la Orheiul Vechi. El a menționat că „e ok și fără Bregovic”.

Și primarul de Negureni Ion Popa a fost la festival. Totuși, el a salutat „decizia autorităților statului de a interzice intrarea acestui susținător al crimelor din Ucraina”.

Pe 20 august, organizatorii festivalului Gustar, care a avut loc la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, au anunțat că trupa Goran Bregović nu va fi prezentă la eveniment, dat fiind faptul că „nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova”. Organizatorii festivalului au publicat o reacție a muzicianului. El și-a cerut scuze că nu a putut cânta pe 20 august la festival și a spus că se va asigura ca spectacolele lui din Moldova „data viitoare să nu întâmpine niciun obstacol”. 

Poliția de Frontieră a declarat că Goran Bregović are interdicție de a intra în Moldova, începând cu 2022. Instituția a adăugat că organizatorii evenimentului de la Orheiul Vechi au fost informați din timp despre interdicția aplicată artistului.

***

Meduza a scris că în 2015, toate concertele din Ucraina ale lui Goran Bregović au fost anulate pe motiv că a evoluat în Crimeea, peninsulă din Ucraina anexată ilegal de Federația Rusă în 2014. La evenimentul din Crimea, el a spus că nu este îngrijorat de posibilitatea de a-i fi anulate concertele din cauza vizitei sale în peninsulă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: